Віталій Портников: Лондон стає столицею "чисто російського вбивства"

Російська держава - і російська мафія - перенесли бойові дії до британської столиці

На тлі безпрецедентного скандалу з отруєнням колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля з Лондону прийшло повідомлення про нову загадкову смерть. У своєму будинку на околиці британської столиці знайдений повішеним Микола Глушков, один з найближчих співробітників російського олігарха Бориса Березовського.

Нагадаю, що сам Березовський теж був знайдений у петлі. Основна версія його смерті - самогубство. Однак багато хто з соратників Березовського - а серед них був і Глушков - вважали, що бізнесмен помер не своєю смертю.

Нова загадкова смерть в Лондоні знову дозволяє звернутися до обставин смерті Березовського - саме так, як отруєння Скрипаля дозволяло звернутися до отруєння Литвиненка, іншого російського співробітника спеціальних служб - і, між іншим, теж співробітника Бориса Березовського.

Березовський, який був одним з творців режиму Володимира Путіна, але не отримав від нового глави держави очікуваних преференцій, присвятив останні роки життя боротьбі зі своїми колишніми соратниками по розграбуванню Росії. У цьому протистоянні мафіозні клани, один з яких прикидається російською владою, а інший зображував демократичну опозицію в вигнанні, не вибирали засобів.

Микола Глушков, про якого сьогодні мало хто пам'ятає, став одним з перших заручників Путіна, за допомогою арешту якого він шантажував Березовського. Але і після переїзду Глушкова до Лондону його продовжували - вже заочно - переслідувати в Росії і засуджувати до нових термінів ув'язнення. Втім, петля - куди більш сувора кара, ніж в'язниця.

Читайте також: Шпигунські ігри, "Новачок", Скрипаль і 14 вбивств: як Кремль позбувається колишніх розвідників

Не менш цікавим є  те, що загадкові смерті і отруєння, кожне з яких може стати сюжетом для захоплюючого детективу, відбуваються не деінде, а у Лондоні. Можна з упевненістю констатувати, що Російська держава - і російська мафія - перенесли бойові дії до британської столиці.

І не дивно. У Лондоні живуть як вороги режиму Путіна, так і його акціонери. Саме в Лондоні Березовський судився із іншим російським олігархом і своїм наступником на "посаді" неформального скарбника російської влади Романом Абрамовичем. Обидва підприємці відвідували одні й ті ж ресторани, бутики і клуби. Лондон став передмістям московської Рубльовки, цього елітного селища російських чиновників і мафіозі. І вбивають в британській столиці не менш впевнено і безкарно, як у самій Росії.

Питання - як довго буде терпіти це знущання і зневагу Британія і весь Захід і чи зрозуміють в Європі і Сполучених Штатах, що російська мафія нав'язала цивілізованому світу свої правила гри.