Шпигунські ігри, "Новачок", Скрипаль і 14 вбивств: як Кремль позбувається колишніх розвідників

Анастасія Пашинська
13 березня, 2018 вiвторок
10:22

Ця спроба вбити колишнього російського спецагента не увінчалася успіхом для російських спецслужб, але викликала гнів Вестмінстера по відношенню до Кремля. МЗС РФ називає те, що відбувається, "цирком"

4 березня 2018 року, за даними поліції Уїлтшира, Великобританія, 66-річний Сергій Скрипаль і його 33-річна дочка Юлія, яка приїхала з Москви провідати батька, були знайдені без свідомості на лавці біля торгового центру в Солсбері. На тілах потерпілих не було знайдено фізичних ушкоджень. Поліцейський Нік Бейлі, який першим прибув на місце події, також відчув себе зле. Постраждалі потрапили в лікарню у важкому стані.

Як виявилося, колишнього спецагента Скрипаля, разом з іншими потерпілими, отруїли нервово-паралітичною речовиною "Новачок". За даними BBC, сліди небезпечної речовини були також знайдені в ресторані Zizi, в якому батько і дочка сиділи раніше. 11 березня поліція попросила відвідувачів ресторану (а їх було близько 500 чоловік за два дні), випрати одяг і почистити речі, які були з ними в ресторані.

null

Юлія (ліворуч) повернулася жити до Москви, але відвідувала батька Сергія Скрипаля (праворуч) в Солсберрі

Що таке "Новачок"

"Новачок" був розроблений ще в 1970-х роках в Радянському Союзі, в рамках програми "Фоліант". Можливо, це було невеликою хитрістю з боку Рад - новітню хімзброю четвертого покоління створювали спеціально, тому що вона ще не було заборонена міжнародним правом. Однак, хоча речовина і не було згадано в Конвенції про хімічну зброю, її властивостей і високої токсичності було досить, щоб потрапити під дію міжнародної заборони.

"Новачок" діє також, як і подібні нервово-паралітичні речовини: перешкоджає роботі нервової системи і призводить до летального результату. Через сильне звуження зіниці ока того, хто отруївся, здаються білими. Також симптоми супроводжуються судомами, слинотечею (піною), відмовою легень, уповільненням серця, комою і смертю.

null

До речовин цього виду відноситься сумнозвісний в Сирії зарин і найтоксичніший Ві-газ, яким був убитий старший брат лідера КНДР Кім Чен Ина. Однак з'ясувалося, що дана модифікація "Новачка" (а саме "Новачок-А-230") в 5-8 разів більш токсична, ніж Ві-газ.

"Це більш небезпечний і складний агент, ніж зарин або VX, і його важче ідентифікувати", - розповів BBC професор Гері Стівенс, експерт з фармакології в Університеті Редінга.

Передбачається, що деякі варіанти "Новачка" є рідинами, але він також може зустрічатися в формі порошку. Якщо людина вдихає або торкається оголеною шкірою до речовини "Новачок", то симптоми можуть з'явитися вже через 30 секунд. У порошкоподібної формі реакція може зайняти більше часу - до 18 годин.

Хто такий Скрипаль і навіщо його труїти

Полковник Сергій Скрипаль - офіцер військової розвідки у відставці. Народився в 1951 році, навчався у військовому училищі Калінінграда за фахом "сапер-десантник". Пізніше, з військово-повітряних військ Росії (ВДВ), перевівся в Головне розвідувальне управління РФ (ГРУ). У 1999 році пішов у відставку, працював в МЗС РФ і займався бізнесом. У 2004 році ФСБ звинуватила Скрипаль в державній зраді. Полковнику інкримінувалося співробітництво з британською розвідкою MИ-6. У 2006 році Скрипаля засудили на 13 років колонії суворого режиму за шпигунство на користь Великобританії.

nullСуд за держзради зазвичай проходить закрито, проте на винесення вироку запрошуються журналісти.

За даними ФСБ, Скрипаля завербували в 1995 році Пабло Міллером, агентом МІ-6. Міллера також згадують у справі про інших завербованих російських шпигунів. За версією слідства Скрипаль передавав британцям дані про російських військових, працівників ГРУ і секретні об'єкти.

У 2010 Скрипаля та ще 3 шпигунів обміняли на 10 "сплячих" російських агентів, затриманих в США. Скрипаль разом з сім'єю переїхав до Великобританії, де купив будинок за 300 тисяч фунтів. За словами редактора BBC Марка Урбана, в останні роки Скрипаль читав лекції в британських військових академіях. В іншому, за словами сусідів, колишній подвійний агент вів життя звичайного пенсіонера.

Міністр внутрішніх справ Великобританії відмовився спростовувати або підтверджувати інформацію про продовження співпраці Скрипаля та МІ-6. Версія того, що колишнього спецагента спробували вбити через те, що він нібито передає цінну інформацію британській розвідці, є ключовою в поточному розслідуванні.

Що робить влада Британії

У понеділок, під час виступу в парламенті Великобританії, прем'єр-міністр Великобританії Тереза ​​Мей заявила про велику ймовірність провини Росії в застосуванні хімічної зброї для отруєння колишнього російського шпигуна. Прем'єр-міністр сказала, що або російський уряд відповідав безпосередньо за атаку, або втратив контроль над хімічною зброєю.

null

Тереза ​​Мей схиляється до версії, що за замахом на спецагента стоїть Кремль.

Міністр закордонних справ Великобританії Борис Джонс викликав до себе російського посла і зажадав дати пояснення з приводу замаху на колишнього агента ГРУ. Вестмінстер запропонував Кремлю вибрати одну з двох версій події: або "Новачок" був вкрадений, або Росія сама організувала атаку.

Читайте також: Віталій Портников: центр протистояння пересувається до Лондону

В ході засідання політичні діячі Великобританії закликали до широкого спектру заходів у відповідь проти Росії, включаючи вигнання дипломатів, нові економічні санкції, більш жорсткий контроль над багатими росіянами в Британії, і скасування ліцензії на мовлення проросійської телекомпанії "Russia Today". Мей пообіцяла, що в 14 березня оголосить про подальші заходи по відношенню до Росії і ситуації в цілому.

Фахівці британського аналітичний центру в галузі міжнародних відносин Chatham House вважають, що випадок із замахом на Скрипаля також є проявом неповаги до британського уряду.

"Це сигнал для росіян, що живуть у Великобританії, або тих, хто думає покинути країну: невірність завжди карається, ви ніколи не будете вільні від нас (від Росії, - прим. Ред.), І ви ніколи не будете в безпеці, де б ви ні жили ", - заявили фахівці Чатем Хаус Джон Лоу і Джеймс Шерр для New York Times.

Реакція Росії

Тим часом, підконтрольні державі російські ЗМІ кілька днів намагалися ігнорувати новину про отруєння колишнього агента Скрипаля. Пізніше російські телеканали стали стверджувати, що Росію нібито необгрунтовано звинувачують у замаху. З'являються саркастичні поради від телеведучих підконтрольних державі каналів. Наприклад, ведучий програми "Час" на "Первом канале" порадив "зрадникам" батьківщини не вибирати Англію в якості країни для втечі.

null

Міністр закордонних справ Росії Лавров вважає безпідставними звинувачення в замаху на вбивство спецагента

Відповідаючи на запитання кореспондента BBC, чи причетна Росія до отруєння екс-полковника ГРУ і його дочки Юлії в Солсбері, Путін сказав у понеділок: "Ви спочатку розберіться там, а потім ми з вами будемо це обговорювати".

Як повідомляє російське інформаційне агентство ТАСС, прес-секретар МЗС РФ Марія Захарова і зовсім назвала виступ Мей "цирковим шоу".

"Це циркове шоу в британському парламенті. Висновок очевидний: чергова інформаційно-політична кампанія, заснована на провокації. Перш ніж складати нові казки, нехай хтось в королівстві розповість, чим закінчилися попередні - про Литвиненко, Березовського, Перепеличного і багатьох інших, хто загадково помер на британській землі "- сказала Захарова.

14 мертвих дисидентів та їхніх друзів

Дійсно, це не перший випадок з убивством колишнього російського спецагента в Великобританії. Схожа історія трапилася з колишнім агентом ФСБ Олександром Литвиненком, який був смертельно отруєний полонієм у Лондоні в 2006 році. Смертельна отрута Литвиненко прийняв разом з чаєм в барі готелю Millenium, під час зустрічі з колишнім співробітником ФСБ Андрієм Луговим. В наприкінці листопада 2006 Литвиненко помер.

null

У лікарні Литвиненко встиг дати кілька інтерв'ю, в ході яких розповів, що займається розслідуванням російської журналістки Анни Політковської.

Ресурс BuzzFeed в червні минулого року опублікував розслідування про 14 загадкові смерті у Великобританії, які на думку спецслужб США мали "російський слід".

Читайте також: Марина Литвиненко: зараз у будь-якому випадку смерті вихідця з РФ поліція починає перевірку на радіоактивність

Наприклад, в 2013 році за дивних обставин помер колишній мільярдер і головний опонент Путіна на виборах в 1999 році - Борис Березовський. За пріоритетною версією, Березовський покінчив життя самогубством, повісившись у ванній. У 2014 році коронер (посадова особа, яку розслідує незвичайні смерті) оголосив про недостатню кількість доказів умисного вбивства або навпаки, самогубства.

Потім в 2014 році з вікна випадає "права рука" Березовського - британський підприємець Скот  Янг. У поліції знову повірили в самогубство, не дивлячись на дивну обставину: під час смерті всі камери у дворі бізнесмена було повернуто в інший бік.

При подібних дивних обставин гинуть ще 12 осіб, які так чи інакше мали зв'язки з Росією і проживали в Великобританії. У розслідуванні також фігурують такі загадкові смерті: засновника ЮКОС Юрія Голубєва; в тілі російського фінансиста і свідка у справі про розкрадання з держбюджету Олександра Перепеличного була знайдено отруйна рослина; а агент з МІ-6 Гарет Вільямс, який розслідував російські методи відмивання грошей, задихнувся в спортивній сумці, в якій його хтось закрив.

Збіг?

Чому ж британський уряд відмовлялося розслідувати всі перераховані вище вбивства? Розслідування й вигнання російських агентів розвідки означало б, що Британія втратить частину своїх агентів в Москві. Проте, минулого тижня Іветт Купер - депутат від опозиційної Лейбористської партії, - направив лист секретарю Великобританії з вимогою провести перевірку цих 14 смертей, які "не були сприйняті британською поліцією як підозрілі, але були ідентифіковані розвідкою Сполучених Штатів як потенційно пов'язані з Росією "

Поки ж Скрипаль і його дочка залишаються в критичному стані, а деякі райони Солсбері досі оточені, щоб знайти сліди смертельного хімзброї.

null

Теги:
Читайте також:
Київ
+14°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.44
    Купівля 39.44
    Продаж 39.91
  • EUR
    Купівля 42.1
    Продаж 42.84
  • Актуальне
  • Важливе
2024, вiвторок
23 квітня
15:10
Ілюстративне фото
Росіяни атакували ракетами Дніпропетровщину: 4 постраждалих
15:05
Ексклюзив
російські танки, окупанти, оркі
"Намагатиметься перетворити переваги на здобутки": полковник ЗСУ Селезньов припустив, де ворог активізується найближчим часом
14:59
Українське зерно, яке висипали у Польщі
Європарламент на рік продовжив період пільгової торгівлі з Україною
14:57
На фото: Маша Єфросиніна
"Поставив умову": Єфросиніна пояснила, чому не взяла інтервʼю в Жадана
14:50
Запоріжжя
Наводив російські ракети на Запоріжжя: ексдепутат-комуніст отримав 15 років тюрми
14:49
РФ вдарила по приватному сектору Харкова
14:41
На фото: Маша Єфросиніна
"Я була інструментом русифікації України": Єфросиніна прокоментувала мовну суперечку з Соловій
14:35
перелив води на дамбі, Київщина
На Київщині стався перелив води через дамбу: залило дорогу
14:26
Нафтогаз
Нафтогаз ще на рік зафіксував ціни на газ на рівні 7,96 грн
14:21
Окупанти активізують будівництво укріплень в Криму на тлі міжнарожної допомоги Україні
Через погодження допомоги Україні росіяни активізували будівництво укріплень в окупованому Криму, - "Атеш"
14:14
Іспанія
В Іспанії помилково звільнили з в'язниці наркобарона, який обіцяв убити принцесу та прем'єра Нідерландів
14:11
Міністерство оборони України
Зброя і техніка: Міноборони уклало контракти на 582 млрд грн, майже 50% - з українськими виробниками
14:06
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 23 квітня: скільки коштують долар та євро
14:05
OPINION
Ростислав Демчук
У Пекіні не вірять у перемогу Росії над Україною
13:52
літній дощ
В Україну повертається циклон: Наталка Діденко розповіла, де чекати на дощ 24 квітня
13:35
Литва допомога Україні зброя для України
Литва передала Україні нову партію командно-штабних бронемашин M577
13:28
На фото: PEN America
PEN America скасував вручення літературної премії через нібито ігнорування письменників Гази
13:17
Литва зброя
У Литві одночасно тривають чотири міжнародні військові навчання: почалося спільне з ФРН
13:15
Військовий квиток
Крім дітей до 12 років: українцям за кордоном припинили видачу документів, Кулеба прокоментував
13:14
Росіяни вранці скинули авіабомбу на Костянтинівку: поранено 5 людей
12:50
Швейцарія
У Швейцарії назвали обсяг заморожених активів РФ: їхня вартість падає
12:43
росія - китай
Китай закликав США не сприймати співпрацю з РФ як підтримку війни проти України
12:41
Зеленський у Мюнхені (17.02.2023)
"Зеленський – шахрай, за яким стоїть гангстер-олігарх": добірка фейків у світі за 23 квітня
12:39
Володимир Зеленський і Ріші Сунак
Найбільша військова допомога, активи РФ і саміт миру: Зеленський поговорив із прем'єром Британії Сунаком
12:32
Від'єднання ЗАЕС від енергосистеми України: "заступнику директора" станції та його підлеглому оголосили підозру
12:23
Оксана Маркарова
Посол Маркарова: перший пакет зброї від США Україна може отримати вже у квітні
12:12
Рафаель Маріано Гроссі
Іран близький до накопичення урану для створення атомної бомби, - МАГАТЕ
12:09
OPINION
Ірина Федорів
Політичний Боллівуд. Чому і для кого Банкова через парламент пропихає нові правила дубляжу фільмів
12:07
Ексклюзив
Ганна Гопко
Після рішення США про допомогу Україні в Європі зʼявилося відчуття, що це їхня війна, - екснардепка Гопко
11:58
Пляж
У КМДА розповіли, чи відкриватимуть у столиці пляжний сезон
11:53
повінь у Китаї
Повінь у Китаї: з південних районів країни евакуювали понад 110 тис. людей
11:29
Дональд Туск
Польща не має можливості передати Україні Patriot, але допоможе іншим озброєнням, - Туск
11:04
Огляд
світ, міжнародний огляд
Допомога США вже на складах Німеччини й Польщі, коли чекати нового контрнаступу ЗСУ. Акценти світових ЗМІ 23 квітня
11:04
Уряд Німеччини має пропозицію до наступного пакету санкцій щодо Росії
У Німеччині затримали співробітника депутата правопопулістської партії AfD за підозрою у шпигунстві на користь Китаю
11:00
Інфографіка
Великодній кошик
Великодній кошик - 2024: яка вартість, скільки коштує приготування паски та чого в нього класти не варто
10:59
Оновлено
Одеса безпілотник ППО
РФ атакувала "шахедами" Україну: в Одесі серед постраждалих - діти, на Миколаївщині поранено чоловіка
10:51
У Харкові затримали чоловіка, який намагався навести КАБи та ракети на базу спецпідрозділу ГУР "Кракен"
10:44
ЗРК Patriot
Уряд Німеччини вмовляє США надати Україні ще одну систему Patriot, - Bloomberg
10:40
Шахед
Під час нічної атаки РФ застосувала нову тактику запуску "шахедів": Повітряні сили розповіли деталі
10:35
Ексклюзив
Денис Шмигаль
"Знову будуть призначені люди, які лояльні до Офісу президента": нардепка Федина про кадрові ротації в уряді
Більше новин