Марина Литвиненко: зараз у будь-якому випадку смерті вихідця з РФ поліція починає перевірку на радіоактивність

Антін Борковський
12 березня, 2018 понедiлок
19:18

Вдова убитого полонієм Олександра Литвиненка про доступ до "полонію 210", зачистку свідків і загадкові смерті неугодних

5 березня в британському місті Солсбері колишньому співробітникові ГРУ Росії Сергію Скрипалю стало зле в торговому центрі, після чого його разом з дочкою госпіталізували з серйозним отруєнням невідомою речовиною. Чиновники Великобританії загрожують санкціями, якщо підтвердиться, що Росія отруїла свого колишнього шпигуна на британській території.

У зв'язку з цим напрошуються аналогії з отруєнням у Лондоні в 2006 р полонієм-210 іншого втікача з РФ - колишнього співробітника ФСБ Олександра Литвиненка. У січні 2016 року у Великобританії завершилися публічні слухання у Високому суді Лондона у справі Литвиненка. В результаті розгляду на підставі секретних документів британських спецслужб суддя Роберт Оуен 21 січня 2016 року оголосив, що за вбивством, імовірно, стоїть ФСБ. Операція з усунення Литвиненка, на думку суду, ймовірно, проводилася за згодою тодішнього директора служби Миколи Патрушева і президента РФ Володимира Путіна.

А 25 листопада 2016 року стало відомо, що Метью Панчер, британського експерта в галузі радіації, який знайшов у 2006 році сліди полонію в організмі Олександра Литвиненка, в травні 2016 року було знайдено мертвим у своєму будинку.

З вдовою Олександра - Мариною Литвиненко - розмовляє в ефірі Еспресо.ТV Антін Борковський.

Днями в Солсбері був знайдений колишній полковник російського ГРУ і його дочка. Судячи з усього, їх отруїли, і, наскільки ми розуміємо, швидше за все, в цьому замішані російські спецслужби, тому що занадто характерний слід.

Якщо ми згадаємо те, що сталося в справі мого чоловіка (Олександра Литвиненка, - ред.), ми чекали поліцію практично два з половиною тижні. Лише тоді, коли Саша став показувати явні ознаки радіоактивного отруєння, було прийнято рішення про відкриття кримінальної справи. Минуло два тижні! Тому я думаю, що уроки були вивчені, і цій справі відразу дали хід. Тут уже ніхто не міркував, можливе чи неможливе отруєння, а навпаки, це стало відразу ж першим заголовком у всіх газетах і у всіх медіа в Англії. Коли ми говоримо, що за цим стоїть Росія, я б, - ви ж розумієте, якраз я не буду захищати в цьому випадку Росію, - але я хотіла, щоб все було дуже послідовно і не огульно. Тому що говорячи так, без будь-яких доказів, ми даємо привід потім це все розбити. У цьому в новій справі дуже важливо зрозуміти, по-перше, що за спосіб отруєння, що за отрута була використана, де це може вироблятися, ось тоді можна буде говорити, звідки це прийшло.

Якщо ми говоримо про справу вбивства вашого чоловіка, то Королівський суд Лондона досить недвозначно вказав на можливих винуватців замаху і подальшого вбивства. Як просунулася справа?

У 2016 році в січні був вердикт. Тут є певні моменти. По-перше, це були публічні слухання. Назвати це Королівським судом ... Так, це відбувалося в будівлі Королівського суду, але це були публічні слухання. Це не було судовим процесом, як ми зазвичай розуміємо: що на лаві сидить підсудний, що є суддя, є прокурор. Ні, це інший процес. Це можливість була принести на публіку всі докази, зібрані в ході цього розслідування. Вони не обмежилися іменами тільки тих людей, які вчинили ці злочини, а були названі можливі замовники, але з формулюванням - "висока ймовірність". Тобто стовідсоткових доказів немає, але, у всякому разі, в такому контексті вперше прозвучало ім'я Володимира Путіна і прозвучало ім'я Патрушева, який на той момент очолював Федеральну службу безпеки.

А якщо говорити про можливі спонукальні мотиви організаторів і виконавців, що вам підказує внутрішня інтуїція? Тому що є такі, можливо, непідтверджені версії, що це працює система, або все ж це якісь точкові моменти винищення людей, неугодних Кремлю?

Відносно Саші було багато версій. Він був не просто людина, яку називають дисидентами. Він був чоловік, який пішов проти системи. Він з "колишніх". Так, Саша служив, але Саша дійсно служив Батьківщині. Але як тільки він зіткнувся з беззаконням і з тієї злочинністю, яка стала розквітати повним кольором, то тут сталося зіткнення, при якому сталося те, що сталося. І він втік. Він втік з Росії. Йому вдалася втеча й нам теж вдалося виїхати з Росії.

І в цьому плані можна говорити про версії, чому хотіли або змогли вбити Сашу, але ми завжди впираємося в один дуже важливий пункт: те, що був використаний радіоактивний полоній. Він недоступний нікому, крім держави. І завжди, коли ми впираємося ось в цей пункт - радіоактивний полоній 210 ​​- ми розуміємо, що це держава.

Саша виступив не проти держави, а проти людей, які захопили владу в державі, і він дуже багато раз говорив, що Росію захопила банда, банда злочинців. Я, каже, теж був у цій банді, маючи на увазі, що він служив у ФСБ. Але мені, каже, вдалося втекти, але система цього не прощає. І говорити про те, кому було вигідно вбити Сашу, то тут знову ж таки, ми поки можемо міркувати, тому що існує багато пунктів.

Але Саша зауважив, - знову ж таки, я повторюю його слова, - якщо мене вб'ють, то вб'ють мене навіть не за те, що я втік, або зрадив систему, а за те, що я наступив на найголовніше - на можливість заробляння грошей . Тому що в цій новій системі немає іншої ідеології, як тільки заробляння грошей. І я думаю, що Сашина остання робота з приватними фірмами в Англії і консультування спецслужб в Англії - це якраз все відбувалося проти тих людей, які заробляли гроші, і гроші дуже великі. І я думаю, що це могло стати причиною, що ці люди його вбили. Але оскільки ми знову говоримо про полоній 210, це означає, це були люди, які мають доступ до цього, - значить, ці люди з самого верху. Ось така от логіка.

Наскільки я розумію, Олександр займався боротьбою з відмиванням грошей і займався цим не тільки у Великобританії, а також, наприклад, в Іспанії, розслідуючи рахунки тих чи інших московських фінансових бандитських угруповань.

Основний Сашин конфлікт - це саме з тим, що він зрозумів, що система починає не просто вбивати громадян, а вона починає вбивати країну. Це був його перший протест. А тим, чим він займався в ФСБ, - це ніколи не було пов'язано ні з боротьбою з дисидентами, ні з боротьбою з інакомисленням. Він працював на землі, тобто він працював проти реальних злочинців. І коли ці злочинці стали не тільки просто злочинцями, а коли ти розумієш, що вони пов'язані не лише з людьми з політики, а навіть з твоїми начальниками, то ось це якраз стало дуже серйозною загрозою.

Саша говорив, що відбувається зрощування криміналу зі спецслужбами та з політикою. Тобто виходить виникнення нового монстра. І тому його досвід, який він напрацював, будучи в Росії, природно був затребуваний вже в Англії. Тому це було абсолютно прозоро, коли ми подавали на політичний притулок. Саша все розповів: ким він був, чим він займався, що він робив. І тому як тільки організована російська злочинність стала загрозою не тільки внутрішнього характеру, а й для країн в Європі, то його знання виявилися затребуваними, і він почав давати консультації не тільки приватним підприємствам, а і безпосередньо спецслужбам. І якраз за два роки до вбивства Саші він почав активно співпрацювати з іспанськими спецслужбами. Тому що ми знаємо, що Іспанія - це просто рай для злочинців з Росії.

Свого часу за дуже загадкових, але не менш страшних обставин, був убитий Юрій Щекочихін; ми знаємо, що зараз відбувається в Україні, і ми розуміємо, що, можливо, відбулося безліч непозначених - як отруєння, наприклад, - але, все ж, вбивств. Вони якось списуються, сліди кудись ховаються, і так далі.

Ви абсолютно точно позначили таких людей, як Юрій Щекочихін, який був журналістом і займався дуже серйозними розслідуваннями. Плюс він був ще депутат Думи, тієї Думи, яка ще вселяла надії, що вона не була до такої міри кишенькової, і могла якимось чином представляти щось з себе. Його розслідування були дуже серйозними, тому що це стосувалося грошей і бізнесу, яким займалися люди в погонах, а головне - він входив до комісії з розслідування вибухів будинків.

І якщо ми почнемо перераховувати людей, які брали участь у цій комісії, на жаль, багато хто з них загинули. Саша, який написав книгу про вибухи будинків і займався теж серйозно цією темою, як ви розумієте, його теж немає. І це була одна з версій чому.

Тому дійсно люди, які намагаються розкрити таємниці, які намагаються розслідувати щось, що стосується методів боротьби цієї системи, на жаль, система їх вбиває. Так само з Анною Політковською, яка була на вістрі в своїх розслідуваннях злочинів у Чечні.

Якщо говорити про мого чоловіка, то, як кажуть "а чому не застрелили? А чому там просто не взяли, ножем не вдарили?" - це інша країна, це Англія. І кількість камер, встановлених всюди, ніхто не може передбачити. А використання отрути такого роду - сенс полягав у тому, що Саша помре, і смерть його буде просто, як кажуть по-англійськи, unexplained, непоясненою. Чи не буде явних ознак, що не буде явного якогось нездужання, і ні у кого навіть думки не буде, що це радіоактивний матеріал.

І тільки завдяки його стійкості, його силі, його здоров'ю, яке у нього було, він протримався всі ці довгі 23 дні в муках. Але в підсумку поліції вдалося з'ясувати, що це був радіоактивний матеріал. Без цього не було б ні цієї справи, не було б розуміння того, що і як можуть відбуватися такі вбивства. У будь-якому разі ми тепер знаємо, що радіоактивний матеріал використовується як знаряддя вбивства. Зараз в будь-якому випадку смерті, що сталася після Сашиної, яка пов'язана з вихідцями з Росії, поліція одразу ж починає перевірку на радіоактивність. Це навіть дивно, який взагалі урок Англія отримала при спілкуванні з Росією.

Чи є у тих людей, які стоять за вбивствами, я не скажу, моральні обмежувачі, але, можливо, технічні, службові чи інші обмеження? Тому що ми розуміємо, те, що сталося в Україні - страшний, кривавий, чорний злочин, який почався в Криму, і зараз триває на Сході - воно ніби підтверджує, що кордонів у подібного свавілля немає.

Ось те, що сталося в Росії, починаючи з 1999-го року, це якраз приклад того, як необмежена влада і безконтрольність народжують дедалі більші злочини. У 2003-му році почався розгром бізнесу, тобто ми отримали гучну справу по ЮКОСу, коли був засуджений один із найбагатших людей Росії - Михайло Ходорковський, і всі не вірили, що це можливо. Можливо. Його садять на 10 років. Що відбувається? Все це проковтнули.

Наступний рух - вбивають Анну Політковську. Отруїли Сашу в Лондоні. Що відбувається? Так, якась реакція, але не більше. І ті люди, які це роблять, вони розуміють, що вони безкарні. Що б вони не робили, до тих пір, доки вони представляють Росію, - тобто вони вважають, що вони - це Росія, - і тому з ними рахуватимуться попри все. Що б вони не робили. Тому сталася Грузія в 2008 році, і тому сталася Україна. Ось це відчуття безкарності породжує всі ці злочини.

І я розумію, що в цьому сенсі люди, які живуть на Заході, і керівники країн на Заході несуть теж дуже велику відповідальність за все, що відбулося. Тому що той монстр, який народився в Росії, це багато в чому завдяки і цьому. Тому що до тих пір, доки це буде існувати безкарно, це буде тільки рости. З падінням Радянського Союзу у нас одна система пішла - Комуністична партія від влади. Але збереглася служба безпеки, - ми можемо її називати по-різному: ФСБ, ФСК, КДБ, ВЧК, - але мораль та сама, суть та сама. Тільки тепер ця система існує без будь-якого контролю. І ось тому тут про якісь моральні гальма і принципи дуже важко говорити, оскільки якщо переглянути всю історію цієї системи, вона переважно написана кров'ю.

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+12°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.44
    Купівля 39.44
    Продаж 39.92
  • EUR
    Купівля 42.25
    Продаж 42.97
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
26 квітня
21:29
F-16
Бельгія передасть Україні винищувачі F-16 уже цьогоріч
21:26
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Обхід ворогом Часового Яру, оборона Очеретиного та американська допомога. Воєнні підсумки тижня
21:23
У Броварах голова РВА наїхав на пішоходів
У Броварах голова РВА наїхав на пішоходів: 4 людини постраждало. У ОВА заявили про звільнення
21:09
Мелітополь
У Мелітополі окупанти видали паспорти РФ 14-річним дітям, які залишились без батьківського піклування, - Лубінець
20:35
міністр оборони США Ллойд Остін
США оголосили про новий пакет військової допомоги Україні на $6 млрд
20:23
Анонс
Лауреат премії Букера Деймон Ґелґут та лауреат Frontline Club Prize Анджан Сундарам
В Києві поговорять про Україну, Південну Африку, Індію та краще розуміння один одного
20:23
Огляд
"Каскадер"
Покласти "Крашанку" під "Вуаль": що подивитися на вихідних
20:14
Володимир Зеленський на Чернігівщині (6 квітня 2024 року)
З початку року РФ вдарила по Україні 9 тисячами керованих авіабомб: Зеленський наголосив учасникам "Рамштайну" на необхідності Patriot
20:04
Оновлено
міська дитяча клінічна лікарня №1
У Києві через ворожу провокацію евакуювали дві лікарні
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 793-го дня війни: ГУР знищило російський гелікоптер в Москві і здійснило масштабну кібератаку на сервіси партії "Единая Россия"
20:00
OPINION
Василь Зима
Смерть, як і любов — дуже великі сили
19:50
Херсонська область
На Херсонщині обмежили відвідування низки територій. Перелік
19:44
3 окрема штурмова бригада, ЗСУ
За добу Сили оборони відбили 23 ворожих атаки на Авдіївському напрямку
19:36
Джозеф Байден
Байден назвав термін відправки зброї в Україну
19:30
Ексклюзив
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Коли "СВО" для росіян відійшло на другий план через економічні проблеми, влада РФ "увімкнула" теракти, - соціолог Шульга
19:16
Взяти Часів Яр в оперативне оточення: в ОСУВ "Хортиця" розкрили плани російської армії
19:10
У Києві затримали чоловіка, який влаштував стрілянину на дорозі
У Києві затримали чоловіка, який влаштував стрілянину на проїжджій частині
18:59
Ексклюзив
Карта бойових дій: Авдіївка
Найскладніша ситуація на фронті у напрямку Авдіївка - Покровськ, - депутат міськради Дружківки
18:49
Росія поновила постачання нафти до Індії, – Reuters
18:48
Українська команда перемогла на міжнародному хакатоні зі штучного інтелекту
Українські підлітки перемогли на міжнародному хакатоні з ШІ: який проєкт представили
18:43
Бустерна доза
У Британії вперше у світі почали тестування на людях вакцини від раку шкіри
18:30
Ексклюзив
Суровкін і Шойгу на нараді з Путіним
Арешт заступника Шойгу навряд чи свідчить про розкол російських "еліт", - соціолог Шульга
18:11
протести у Грузії, закон про "іноагентів"
У Грузії опозиція анонсувала масштабний мітинг проти закону про "іноагентів"
18:09
OPINION
Сашко Лірник
"А все решта — вороги та сміття?"...
18:08
Книжка Романи Романишин та Андрія Лесіва "Куди і звідки"
Переклади двох українських книжок потрапили до списку найкращих дитячих видань у Японії
17:56
Ексклюзив
Валерій Залужний
"Це робить його суперваговитою фігурою": політолог Цибулько про Залужного на посаді посла у Великій Британії
17:51
Єдина Росія
Українська розвідка здійснила кібератаку на сервіси партії "Единая Россия"
17:51
Оновлено
Ракетоносій "калібрів"
РФ уперше за довгий час вивела в Чорне море 2 підводні ракетоносії
17:50
"Російськомовні квіри у Берліні у XVIII-XXI століттях"
Росіяни перепросили, що внесли Лесю Українку до книжки про російськомовних квір-людей
17:24
Олександр Яковець
Зеленський звільнив командувача Сил підтримки ЗСУ Яковця
17:23
наручники
Російського журналіста Forbes затримали за репост публікації про події в Бучі, йому загрожує до 10 років тюрми
17:17
картина Леонардо да Вінчі "Мона Ліза"
"Мону Лізу" можуть перемістити у підземну кімнату, адже картина викликає "розчарування громадськості"
17:09
Іран Росія
"Відносини виходять на новий рівень": Росія й Іран заявили про поглиблення співпраці у військовій сфері
17:07
Дрон РФ влучив у цивільну автівку на Харківщині: постраждало подружжя волонтерів та їхній син
16:58
ґрати
Шпигуна ГРУ, який збирав дані про вогневі позиції артилерії ЗСУ на Миколаївщині, засудили до 11 років
16:50
Ексклюзив
Енергетика
Без імпорту нам не обійтися: нардеп Кучеренко про дефіцит електроенергії в Україні
16:47
вимкнення електроенергії
Уряд ухвалив рішення залишити ціни на газ та електроенергію для населення без змін
16:26
Росіяни намагаються змусити кримських лікарів підписати контракт з армією РФ, - "Атеш"
16:26
Telegram логотип
Троянський кінь для Зеленського: в ефірі Еспресо фільм про загрози мережі Телеграм
16:24
Окупанти КАБами обстріляли промисловий об'єкт у Сумах, внаслідок артобстрілу Білопілля є жертви
Більше новин