Віталій Портников: "Північний потік-2"розділяє Захід

Розділення між тими, хто намагається залишитися у відносній безпеці в разі великої війни. І тими, хто хоче цю війну зупинити

Сполучені Штати пригрозили санкціями європейським компаніям, які будуть брати участь у спорудженні газопроводу "Північний потік-2".

Цього разу це вже не прогнози у медіа, а офіційні заяви представників Держдепартаменту. І компаніям, які розраховують заробити на новому російському проекті, доведеться з цим рахуватися і порівнювати розміри прибутку від співучасті в планах "Газпрому" з можливими втратами через американську санкційну політику.

Поділ Заходу з питання "Північного потоку-2" є очевидним. І це конфлікт аж ніяк не тільки через прибуток. Це - конфлікт розуміння, що таке справжня безпека.

Читайте також: Європа має готуватися до відключень газу, якщо погодиться на "Північний потік-2", - Коболєв

Для країн Західної Європи, які беруть участь в новому проекті "Газпрому" найголовніше - забезпечення власної енергетичної безпеки на випадок посилення конфлікту між Росією і Україною. Простіше кажучи, вони хочуть залишитися в теплі навіть в тому випадку, якщо почнеться велика війна.

І в цьому сенсі позиція ділових кіл Німеччини і Франції - і тих політиків, які їх підтримують - близькі до дій Великої Британії і Франції напередодні Другої Світової війни, коли відбулося розділення Чехословаччини.

Україна і її сусіди розуміють, що збереження газотранспортної системи - це гарантія збереження миру на континенті. Що Кремль ніколи не наважиться на велику війну, якщо військові дії загрожуватимуть інтересам путінського "гаманця" - "Газпрому".

І в цьому сенсі ми відстоюємо не тільки прибуток від транзиту, а мир.

І західним європейцям не варто думати, що якщо велика війна почнеться, вона їх не зачепить. Варто врахувати історичні підсумки Другої Світової війни, напередодні якої британський прем'єр-міністр Невілл Чемберлен запевняв співгромадян, що привіз їм з Мюнхену мир. Не привіз.

Саме тому позиція Сполучених Штатів виглядає більш реалістичною, ніж позиція Німеччини або Франції. США розуміють, що в разі початку великої війни в Європі вони неминуче будуть в неї втягнуті, як це вже відбувалося неодноразово. І роблять дипломатичні зусилля, щоб цього уникнути. Спроби торпедувати "Північний потік-2" - частина таких зусиль.

Компанії, які допомагають Путіну в здійсненні агресивних намірів, заслуговують на санкції. Це не бізнес. Це співучасть у підготовці війни.