Віталій Портников: "чорний понеділок" довів, що Захід може більше

"Чорний понеділок" на російських біржах продемонстрував: справжні санкції Заходу здатні обвалити "путіноміку" без жодного коливання нафтових цін

Падав рубль, падали акції провідних компаній, зникали інвестори - а нафтові ціни навіть росли. При цьому варто зауважити, що від самовпевненості російських керівників не залишилося і сліду.

Прем'єр-міністр Дмитро Медведєв пообіцяв допомогти постраждалим - очевидно, за кошти державного бюджету. А прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков назвав санкції "кричущим нехтуванням всього і вся". Виникає питання - а чому ж саме ці санкції? А попередні не були нехтуванням?

А тому, що це - справжні санкції проти справжніх олігархів.

Читайте також: США запровадили санкції проти 24 росіян і 14 російських компаній

Проти тієї системи, яка збудована Борисом Єльциним і збережена Володимиром Путіним - системи мафіозно-олігархічної держави. У цієї держави є свої "авторитети" - такі, як Дерипаска або Вексельберг. І свої державотворчі компанії. Американські санкції торкнулися саме їх. І ясно, що процес може бути продовжений, його фігурантами стануть інші олігархи і компанії.

І в цьому випадку Російська держава позбудеться своєї головної функції - захисника олігархічних інтересів.

Можна, звичайно, сказати, що Путін більше не хоче захищати ці інтереси, що він зацікавлений в тому, щоб гроші товстосумів повернулися до Росії. Але, з іншого боку, зять Путіна Кирило Шамалов (його вважають розпорядником путінських ресурсів) - теж фігурант списку санкцій. І він - олігарх, а не співробітник прокуратури або Слідчого комітету.

І сам Путін, по суті - теж олігарх. І теж зацікавлений в збереженні існуючої системи. Системи, яка зводиться до простої формули: крадемо в Росії, вкладаємо і живемо на Заході. Для Путіна та інших чиновників, звичайно, жити на Заході - не головне. Але головне - вкладати, зберігати і примножувати. Росія для цього явно не є пристосованою.

Читайте також: Скільки мільярдів втратили російські олігархи після санкцій США. Дані Bloomberg

Американські санкції виявилися ударом по цій системі. Можна, звичайно, створювати нову, герметично закриту. Але чи буде вона ефективна, чи прогодує населення? І головне - а навіщо така система потрібна олігархам - тим, чиї інтереси захищають держава і Путін?

У Кремлі не виключають, що Путін зустрінеться з постраждалими і пояснить, навіщо. Але поки що Роман Абрамович відправився не до Росії, а до США. І це теж багато про що говорить.

Можливо, якби Захід діяв так само рішуче відразу ж після анексії Криму, багато чому вдалося б запобігти. Політика умиротворення агресора ніколи не призводила до позитивних результатів - не призвела і цього разу.

Але обговорювати, що було б, якби у Вашингтоні вчасно зрозуміли, що напад на Україну - не якийсь там внутрішній конфлікт на пострадянському просторі, а удар по всьому Заходу, зараз вже немає сенсу. Головне, що путінський режим після нових американських санкцій виразно виявив своє вразливе місце, ту саму "ахіллесову п'яту", по якій і слід бити аж до краху режиму або хоча б до його повного приборкання.

\