Віталій Портников: "Північний потік-2" визнаний політичним проектом

Меркель вперше визнала, що при будівництві газопроводу необхідно враховувати політичні чинники

Українські спостерігачі - особливо з тих медіа, які намагаються підігравати російському політичному «темнику» - з радістю оголосили візит президента Петра Порошенка до Берліну безрезультатним.

Дійсно, домогтися якихось реальних результатів у врегулюванні на Донбасі при очевидній російській обструкції практично неможливо. Однак друге важливе питання порядку денного - участь Німеччини в будівництві газопроводу "Північний потік-2" несподівано отримало новий вимір саме після переговорів Порошенка і Меркель.

Федеральний канцлер вперше визнала, що при будівництві газопроводу необхідно враховувати політичні чинники і що з її точки зору - тобто з точки зору Німеччини - "проект неможливий до того часу, поки у нас не буде ясності, якою є подальша доля українського транзиту".

Простіше кажучи - Німеччина не погодиться із будівництвом "Північного потоку-2" в разі, якщо не буде забезпечено продовження транзиту по українській трубі.

Читайте також: "Газпром" відповів Меркель: транзит газу через Україну не припиниться за однієї умови

А оскільк весь проект замислювався саме для того, щоб "Газпром" міг відмовитися від цього транзиту, "Північний потік-2" втрачає практичний сенс. Тому що прокачувати газ по українській ГТС набагато дешевше. І - що є найважливішим - завдяки наявності унікальних підземних сховищ кількість газу, яку можна поставити через українську ГТС, збільшується або зменшується в залежності від потреб. А "Північний потік-2" має конкретну пропускну потужність.

Меркель важко і раніше було назвати активною прихильницею проекту "Північний потік-2". Проте вона була змушена погоджуватися з логікою його лобістів, серед яких були і лідери соціал-демократів, її партнерів по "великої коаліції".

Однак в новому уряді немає вже багатьох нерозлучних друзів головного лобіста Москви Герхарда Шредера. Та й ставлення до Росії на Заході після ексцесів в Солсбері і Думі погіршується з кожною годиною. Меркель може більше не боятися, що відмова від підтримки "Північного потоку-2" негативно вплине на її позиції.

Просто порівняйте те, що говорила канцлер про "Північний потік-2" ще в лютому, після переговорів з прем'єр-міністром Польщі Матеушем Моравецьким і те, що вона сказала на прес-конференції із Петром Порошенком. І ви побачите чітку відмінність в оцінках.

Ніде правди діти, керівництво "Газпрому" останнім часом теж визнає неможливість відмови від українського транзиту. На тлі переговорів Порошенка і Меркель у московській газеті "Ведомости" з'явилася інформація про початок консультацій між "Газпромом" і "Нафтогазом" про підготовку нової транзитної угоди, яке буде діяти з 2020 року.

Як це не парадоксально, але українська сторона зараз має куди більше можливостей відстояти угоду, норми якої "Газпром" змушений буде виконувати - адже норм чинного зараз транзитного договору російський газовий монополіст не дотримувався ніколи.