До Києва їдуть "Реал" та "Ліверпуль". Чому це буде фінал мрії

26 травня у вирішальному матчі Ліги чемпіонів у Києві зіграють іспанський "Реал" та англійський "Ліверпуль"

"Реал"проти "Ліверпуля" - це класика

2 травня нарешті визначилися учасники фіналу Ліги чемпіонів, який 26 травня вперше у історії прийматиме Київ. "Реал" у запеклій боротьбі пройшов "Баварію" - після гостьової перемоги 2:1, ледь не розгубивши перевагу вдома - 2:2.

"Ліверпуль" влаштував шалені гойдалки із "Ромою". Після домашньої перемоги 5:2, здавалося, що у команди Юргена Клоппа не має виникнути жодних проблем у Римі. Але, ліверпульці їх вигадали - вони зробили все, щоб інтрига залишалася до останніх секунд гри та буквально пройшли по лезу, поступившись 2:4.

Обидва півфінали супроводжувалися суддівськими скандалами. Роботу рефері жорстко розкритикували представники "Баварії" та "Роми". Проте, справу зроблено і квитки до Києва замовляють іспанці та англійці.

Складно сперечатися, що вивіска "Реал" - Ліверпуль" звучить насправді гучно. Мадридці з їхніми 12 Кубками європейських чемпіонів взагалі є найтитулованішим клубом на континенті.

"Ліверпуль" п'ять разів вигравав головний європейський трофей та є найкращим за цим показником у Англії. Протистояння цих двох суперклубів - справжня класика футболу. А одного разу "Реал" та "Ліверпуль" навіть зустрічалися у фіналі Кубка чемпіонів. 1981 року сильнішими виявилися англійці, які перемогли 1:0. Цікаво, що це була остання поразка мадридців у фіналах головного єврокубку.

"Ліверпуль" у атаці робить дива

Зараз у світовому футболі немає атаки сильнішої, ніж у "Ліверпуля". Можна сперечатися про смаки, але найпромовистішими є цифри. Цього сезону у Лізі чемпіонів Мохамед Салах, Роберто Фірміно та Садіо Мане на трьох нагатили 29 голів.

Вони перевершили рекорд мадридців Крішітану Роналду, Каріма Бензема та Гарета Бейла, які у ЛЧ-2013/14 "відвантажили" суперникам 28 голів. А ще ліверпульці залишили позаду себе з 27 м'ячами славетне барселонське тріо Ліонель Мессі, Луїс Суарес, Неймар, які у ЛЧ-2014/15 разом "спорудили" 27 голів.

За участі неймовірних Салаха, Фірміно та Мане "Ліверпуль" встановив новий рекорд результативності у єврокубках за сезон. 46 голів за один розіграш турніру раніше ще ніхто не забивав. Ліверпульці цього сезону перевершили досягнення "Барселони", яка у ЛЧ-1999/2000 забила у 16 матчах 45 голів.

Звичайно, команда Юргена Клоппа десь приносить у жертву надійність у обороні. Але навіть за таких умов, поразка від "Роми" у цій Лізі чемпіонів стала для англійців першою. У цьому протистоянні теж не минулося без атакувального рекорду. Команди забили у двох матчах 13 голів та видали найрезультативніший півфіналі Ліги чемпіонів усіх часів.

"Реал" - господар Ліги чемпіонів

 

"Реал" за останні кілька сезонів перетворився на справжнього господаря Ліги чемпіонів. Минулого року мадридці стали першим клубом, який виграв ЛЧ вдруге поспіль. Мова про нинішній формат турніру, який діє з сезону 1991/92.

Крім того, "вершкові" втретє поспіль зіграють у фіналі. Раніше подібне вдавалося лише видатним командам свого часу - німецькій "Баварії", голландському "Аяксу" та португальській "Бенфіці". Ну й звичайно самому "Реалу", який вигравав Кубок чемпіонів п'ять разів поспіль у 1956-60 роках.

Втретє поспіль "Реал" вивів до фіналу ЛЧ один тренер - Зінедін Зідан. Він повторив досягнення видатних італійців Фабіо Капелло та Марчело Ліппі. А також замахнувся на рекорд того ж Капелло ("Мілан", "Реал") та англійця Боба Пейслі ("Ліверпуль"), які вигравали Кубок чемпіонів по три рази.

Роналду та Салах з'ясують чий "Золотий м'яч"

Все йде до того, що володар "Золотого м'яча" визначиться саме 26 травня у Києві.

На звання найкращого футболіста 2018 року зараз є лише два реальних претендента - португальський лідер "Реалу" Кріштану Роналду та єгипетський форвард "Ліверпуля" Мохаммед Салах.

Останній - головне відкриття нинішнього сезону. У Лізі чемпіонів єгиптянин має 10 голів. У Англії він взагалі робить щось неймовірне та вже відзначився 31 раз. Салаха вже збирає почесні призи - його визнали гравцем сезону у Англії за версіями Асоціації футболістів-професіоналів та журналістів.

Роналду навіть у свої 33 роки продовжує створювати шедеври. Чого лише вартий його гол ножицями через себе у чвертьфіналі ЛЧ у ворота "Ювентуса". А загалом Кріштіану цього сезону забив у ЛЧ 15 голів та може не турбуватися про звання найкращого бомбардира турніру, у фіналі якого він зіграє вшосте.

До думки, що за "Золотий м'яч" цього сезону сперечатимуться саме Роналду та Салах, схиляються й букмекери авторитетної контори William Hill. На перемогу фаворитів вони наразі пропонують однаковий коефіцієнт - 2.50. Решта конкурентів далеко позаду.