Футболки Adidas і кривавий терор: із чого ностальгують шанувальники СРСР

Цього тижня німецька компанія Adidas опинилася у центрі скандалу через продаж спортивного одягу із символікою СРСР. Символіка СРСР прирівнюється до нацистської і заборонена в Україні, проте знаходяться ті, хто продовжує демонструвати прихильність до тоталітаризму.

Колекція червоних жіночих і чоловічих футболок Adidas з написом "USSR" була приурочена до Чемпіонату світу з футболу, який стартує 14 червня в Росії. Одним з перших компанію засудило Міністерство закордонних справ Литви.

"Хвороба" імперська ностальгія "все ще трапляється. Хоча трохи дивно бачити її у відомого Adidas "- написали у своєму акаунті Twitter група стратегічних комунікацій МЗС Литви.

У мережі з'явився хештег #stopadidas, де користувачі соцмереж писали про своє обурення діями компанії. Хтось із користувачів запропонував Adidas створити схожі футболки з символікою Третього Рейху. Хтось цікавився, коли вийдуть футболки на підтримку хімічних атак президента Сирії Башара Асада.

 
Реакція Adidas

7 травня Український інститут національної пам'яті написав листа в українське представництво Adidas з попередженням, що в разі продажу скандальних футболок  Інститут буде змушений звернутися до правоохоронних органів України.

"Ідея виготовити одяг, прикрашений нацистською свастикою, не мала б шансів на втілення у компанії Adidas. Тому що в рідній для неї Німеччині, яка пройшла через процеси денацифікації - це порушення не тільки юридичних, а й моральних норм ", - заявив глава Інституту Володимир В'ятрович.

Це не перше звинувачення компанії Adidas в особливому ставленні до побажань Російської Федерації. Ще в 2017 році компанія "попалася" на торгівлі в анексованому Росією Криму. У відповідь на звинувачення  компанія заявила, що "дотримується чинного законодавства".

Глава компанії, Каспер Рорстед, неодноразово закликав Берлін "поліпшити відносини з Росією". (Http://p.dw.com/p/2qR1d)

Після численних скарг  8 травня компанія зняла з продажу одяг з символікою СРСР. Відповідь компанії була короткою: "Ми взяли до уваги повідомлення про опис продукту і зробимо певні висновки" - повідомляє ресурс Deutsche Welle.

Однак вже 9 травня ввечері  компанія Adidas знову почала продаж скандальної продукції.

Ті, хто сумує за СРСР

Однак не всім ідея зробити футболки з символікою СРСР видалася дикою. Деякі користувачі назвали рух #stopadidas "лицемірством", оскільки, на їх думку, в "будівництві" СРСР добровільно брало участь безліч українців і, по суті, в тоталітарному режимі нічого поганого немає: були безкоштовні школи, гуртки і у всіх робота.

Прихильники "Української радянської соціалістичної республіки" забувають про насильницьке вторгнення СРСР на територію України. До радянського режиму з 1917 по 1920 Україна існувала у вигляді Української народної республіки (УНР). Комуністична партія України була створена без участі українського суспільства в Москві в 1918 році. А в 1919 Червона армія більшовиків захопила Харків і проголосила його столицею новоствореної Української Радянської Республіки.

Київ чинив опір, проте в 1921 році УНР поділили між собою СРСР і Польща. УРСР не було суверенною державою, а лише продовженням структур Радянської Росії і втрачало свою ідентичність.

У 1932 році на радянська влада влаштувала штучний голод на території України - Голодомор. У селян конфіскували зерно за наказом СРСР. В результаті геноциду, загинуло за різними даними від 4 мільйонів до 7 мільйонів українців.

Саме тому глава Українського інституту пам'яті В'ятрович закликає визнати режим СРСР - окупацією. А Акт проголошення незалежності України, який був прийнятий в 1991 році, змінити на "відновлення незалежності України".

Міфи СРСР

Всі ці безкоштовні блага, які перераховують прихильники радянської влади, були лише ілюзією. Наприклад, країна не була настільки багатою, щоб роздавати квартири і участь в освітніх "гуртках" всім підряд.

За умовно "безкоштовну" квартиру зі своїх зарплат виплачувала вся країна. Але навіть після "таємниці" іпотеки, квартира ніколи не ставала власністю людини, а могла бути вилучена державою в будь-який момент. Все те ж саме стосувалося й інших послуг: медицини. освіти. Жителі СРСР не мали права вибору - держава розпоряджалася їх зарплатами, як хотіла.

Злочинність в СРСР,  на відміну від поширеного міфу, що не була низькою. Справа в тому, що МВС не публікувало зведення, але зате лякало мафією "загниваючого Заходу". Це не завадило з'явитися організованій злочинності, інституту "злодіїв в законі", маніякові Чикатилу і ще кільком десяткам серійних вбивць на території СРСР.

До цього набору варто також додати мізерний вибір продуктів, розваг і обов'язкову віру в ідеологію СССР. 

Де СРСР під забороною

З 2015 року в Україні діє Закон "Про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні і заборона пропаганди їх символіки".

У разі недотримання закону і поширення пропагандистської символіки країн з тоталітарним режимом порушнику загрожує позбавлення волі до 5 років. Якщо порушити закон повторно, то термін збільшиться до 10 років. Можлива конфіскація майна.

Крім України, радянська символіка заборонена в таких країнах:

Кому вигідне повернення СРСР

Про розвал Радянського Союзу не раз журився президент РФ Володимир Путін. Так, в 2005 році він назвав розпад СРСР - "найбільшою геополітичною катастрофою століття". Також президент РФ відзначав, що хотів би запобігти розпаду СРСР, а "демонізація" диктатора Йосипа Сталіна є лише атакою на СРСР і Росію.

При СРСР Путін працював у зовнішній розвідці КДБ, в Німеччині

Ностальгія за СРСР є інструментом пропаганди Росії. Американо-британська письменниця і журналістка Енн Епплбаум у своїй колонці на Washington Post пояснила, що ідеєю сучасної Росії, як і СРСР, є зробити так, щоб Захід в очах громадян став непривабливим. Саме тому в проросійських ЗМІ продовжують поширювати міфи про "загниваючий Захід", нав'язування сексуальних збочень дітям і про "неспроможність" Майдану 2014 року. Подібна пропаганда поширюється не тільки на росіян, а на всіх російськомовних людей.