Віталій Портников: ми вступили у час затяжного конфлікту з Росією

Рахунок вже йде на роки. А може піти на десятиліття.

Спеціальний представник президента США Курт Волкер прибув на Донбас, щоб оцінити ситуацію в регіоні. Про те, коли і за яких обставин може пройти зустріч Волкера з російським представником по українській кризі Владиславом Сурковим, як і раніше, нічого не відомо.

Більш того, не відомо чи залишиться взагалі Сурков на посаді помічника президента Росії. Цілком можливо, що у Волкера буде новий партнер по переговорах. Якщо тільки взагалі новий партнер буде ці переговори вести. Тому що поки що російська сторона демонструє очевидне небажання про щось розмовляти з американським представником. І Волкеру за відсутності переговорного процесу доводиться швидше імітувати активність. Це дійсно непросто - вести переговори з тінню.

І переговори з тінню - це аж ніяк не проблема тільки Курта Волкера. Зустріч керівників Німеччини, Франції та України без президента Росії - теж своєрідні переговори з тінню. Тому що для того, щоб "нормандський формат" працював, важливою є присутність в цьому форматі президента Росії. Тому що для досягнення результату російсько-американських консультацій по Донбасу необхідно, щоб ці консультації хоча б відбувалися.

Але і це не гарантує успіху. Має рацію колишній американський дипломат Майкл Карпентер, який вважає, що той же Сурков імітував переговори, коли зустрічався з Волкером. А до цього - коли зустрічався з Нуланд. Новий етап у розвитку донбаської кризи полягає в тому, що Росія просто більше не хоче нічого імітувати. Кремль втратив інтерес до імітації консультацій по Донбасу, у нього багато інших полігонів для імітації - від Ірану до Сирії. І грати на цих дошках сьогодні Путіну набагато цікавіше. А Донбас - нехай собі тліє, нехай знищує Україну.

Висновок з цього дуже простий. Нам необхідно і далі підтримувати діалог з США і Європою по Донбасу. Нам необхідно наполягати на продовженні тиску на Росію. Нам необхідно модернізувати армію і наполягати на постачанні сучасного озброєння.

Але одночасно потрібно розуміти, що ми вступили в час затяжного конфлікту з Російською Федерацією. Рахунок вже йде на роки. А може піти на десятиліття.