Янні чи Лорел. Чому нову звукову ілюзію всі чують по-різному

У мережі з’явилася нова ілюзія. Користувачі сперечаються про те, яке ім’я говорять у аудіозаписі - Янні чи Лорел. Вчені пояснили, чому люди розділилися на дві групи

У мережі виклали аудіозапис, який викликав чимало суперечок у мережі. "Янні чи Лорел?" - юзери розділилися на два табори, адже чують різні імена.

Вперше він з'явився на сайті Raddit.

Ця ілюзія стала звуковою версією "сукні розбрату" і "вази Рубіна".

Коли у мережі з’явилося фото сукні, мережа так само розділилася на дві групи: одна бачила чорно-синє плаття, інша - біло-золоте.

В результаті з’ясувалося, що сукня на фото насправді синя із чорними смужками. Нейробіологи гарячі суперечки пояснили тим, що ілюзія з’явилася через неправильну світловіддачу і обробку знімка.

"Ваза Рубіна" - оптична ілюзія, яку створив психолог Едгар Рубін. Ця ілюзія показує, що наше сприйняття ділить всі образи на "фігури" і "фон". Нашій зоровій системі фігура здається яскравішою за фон, тому ми починаємо думати про фігури.

Якщо довго дивитися на ілюстрацію, то з часом на перший план вийде фон. Всі ці висновки були зібрані в  роботі вченого "Візуальне сприйняття постаті". 

У звуковій ілюзії з іменами причина у частоті. Акустична інформація, яка змушує чути людей ім’я "Янні", має більш високу частоту. Частіше його чують діти і молодь, адже у них є чутливість до високих звукових коливань.

"Лорел" чують ті, у кого чутливість до високих частот зникла. Зазвичай це більш дорослі люди.

Цей феномен можна відтворити на комп’ютері: якщо забрати низькі коливання, то ми будемо чути "Янні", а якщо високі, то чутимемо "Лорел".

Люди, чиї вуха вловлюють і ті, і інші частоти, періодично чутимуть два імені в одному записі.

Brad Story, Popular Science

На сприйняття звуку впливає і те, що конкретна людина очікує почути: через шуми на записі мозок доповнює картинку на основі власного досвіду.

Це одну версію створення ілюзії розповіла спеціаліст з фонетики Челсі Сенкер. Вона пояснила, що спочатку людина вимовляла щось середнє між двома іменами.

Можливо, була схожість між "й" та "л". Скоріше за все, мовець не вдавався до додаткової артикуляції, при якій задня частина спинки язика наближається до м’якого піднебіння. Другий склад слова починається з "н" або "р". Потім відео обробили, тому люди почути і ті, і інші звуки.