Україна - Марокко. Все про товариський матч футбольних збірних

Сьогодні у Женеві збірна України з футболу зіграє товариський матч проти команди Марокко

Товариський матч

Україна - Марокко

31 травня, Женева, Швейцарія, "Стад де Женев"

Початок - 21:00

Пряма трансляція на телеканалах "Україна" та "Футбол 1"


З чим Збірна України підходить до матчу

Микола Шапаренко (зліва) та Олександр Зінченко

Цього року збірна України зібралася на тренувальний збір вдруге. У березні команда Андрія Шевченка провела два товариських матчі проти учасників фінальної частини чемпіонату світу. У іспанські Марбельї українці заграли внічию з Саудівською Аравією (1:1), а у бельгійському Льєжі перемогли Японію - 2:1.

Сьогоднішній суперник нашої збірної - Марокко, також є учасником ЧС-2018, зустріч з яким має стати важливим тестом команди перед осіннім стартом у Лізі націй та матчами проти Чехії та Словаччини.

У порівнянні з попереднім збором, Андрій Шевченко зробив чимало кадрових перестановок. Передовсім, привертає увагу відсутність у команді її капітана - 36-річного Руслана Ротаня, який поступився місцем у складі молоді. Його у центрі півзахисту можуть замінити одноклубники по "Динамо" - Сергій Сидорчук та Микола Шапаренко, який у 19 років вперше викликаний до національної збірної. Сидорчук повертається до команди після того, як пропустив півроку через травму.

У центрі оборони цього разу не буде іншого досвідченого футболіста - Євгена Хачеріді, який не грав навесні за "Динамо" через конфлікт із головним тренером киян Олександром Хацкевичем. Влітку термін угоди оборонця зі столичним клубом спливає і наразі він займається пошуками нової команди та близький до переходу у грецький ПАОК.

Через травму розташування збірної України залишив й інший ключовий захисник - Ярослав Ракицький. Тож Андрій Шевченко отримав нагоду поекспериментувати. У центрі захисту цілком можна очікувати на появу динамівської зв'язки Микита Бурда-Артем Шабанов, яка довела свою кваліфікацію наприкінці чемпіонату України у матчах за клуб.

Ушкодження завадять зіграти проти Марокко й півзахисникам "Динамо" Володимиру Шепелєву та Віктору Циганкову. Обидва отримали виклик до збірної, однак після медичного обстеження були змушені повернутися додому.

Андрій Ярмоленко

Зате відновився після травми лідер команди Андрій Ярмоленко, який через операцію пропустив весняну частину сезону та не грав у попередніх товариських матчах збірної України.

Після тривалої перерви повернувся до команди й форвард Євген Селезньов. Він добре виглядав у матчах за "Акхісар Беледієспор" та допоміг своєму клубу сенсаційно здобути Кубок Туреччини. 32-річний нападник сьогодні має великі шанси вийти на поле, оскільки окрім нього у Шевченка у наявності є лише один центральний форвард - Артем Бесєдін з "Динамо". Форвард бельгійського "Гента" Роман Яремчук травмувався на тренуванні збірної та проти Марокко не зіграє.

Українці мали 2 червня зіграти ще один товариський матч - проти Албанії. Його проведення було під питанням. Спочатку гру перенесли із Швейцарії до французького Евіану, а потім виявилося, що тамтешня арена не відповідає вимогам і національні збірні на ній грати не можуть. Організатори зустрічі терміново почали пошуки іншого стадіону. Однак ФІФА проаналізувавши ситуацію врешті дозволила провести зустріч на арені у Евіані, але перенесля її на 3 червня. 


Що потрібно знати про збірну Марокко

Збірна Марокко після тривалої смуги невдач, нарешті перебуває на підйомі. Після 20-річної перерви вона знову отримала право зіграти у фінальній частині чемпіонату світу. Марокканці розпочали відбірковий турнір з другого раунду, у якому пройшли Екваторіальну Гвінею - (2:0; 0:1). На груповому раунді вони залишили без чемпіонату світу одну із найсильніших африканських команд - Кот Д’Івуар, а також збірні Малі та Габону.

Доля путівки на ЧС-2018 вирішувалася у заключному турі, коли Марокко випереджало Кот Д’Івуар на 1 очко та грало з головним конкурентом у гостях. Команду Ерве Ренара влаштовувала нічия, однак вона виграла 2:0 та залишилася на першому місці.

Французький тренер зажив слави саме завдяки успішній роботі із африканськими командами. Ренар першим з усіх наставників виграв Кубок Африканських націй з двома різними збірними - Замбії (2012) та Кот Д’Івуару (2015). Марокко він тренує з 2016 року.

У березні марокканці також провели два товариські матчі. Вони перемогли збірні Сербії (2:1) та Узбекистану (2:0). У фінальній частині чемпіонату світу суперниками збірної Марокко на груповому раунді стануть Іспанія, Португалія та Іран.

Медхі Бенатія

Серед марокканських гравців варто виокремити захисника туринського "Ювентуса" Медхі Бенатія, який також відомий завдяки виступам за італійську "Рому" та німецьку "Баварію", є виконавцем топ-рівня та капітаном своєї національної команди.

Проте, Бентія з вартістю у 23 млн євро не є найдорожчим футболістом своєї країни. За даними transfermarkt більше за 31-річного оборонця коштує атакувальний півзахисник німецького "Шальке" Аміне Харіт, трансферна вартість одноклубника Євгена Коноплянки становить 25 млн євро. Ще один марокканський талант - Хакім Зійєх грає у середній лінії за голландський "Аякс" та коштує 20 млн євро.

Українським вболівальникам найбільш відомий з нинішнього складу збірної Марокко Юнес Беланда, який з 2013 до 2016 року виступав за київське "Динамо". Зараз півзахисник грає за турецький "Галатасарай".


Що було чути перед матчем

Руслан Малиновський

Той факт, що у збірній Марокко багато футболістів, які виступають за сильні європейські клуби відзначали й футболісти збірної України.

Півзахисник "Генку" Руслан Малиновський розповів, що добре знайомий за виступами у чемпіонаті Бельгії з хавбеком марокканців Мехді Карселом-Гонсалесом.

"Буде цікава гра. Проти учасника чемпіонату світу іншої бути не може. У марокканців хороша команда, багато футболістів виступає в Європі. Добре знаю півзахисника з бельгійського "Стандарду" - Мехді Карсела-Гонсалеса. У чемпіонському плей-офф він добре себе проявив. Забивав, віддавав гольові передачі", - сказав Малиновський.

Голкіпер збірної України Андрій П’ятов відзначив, що збірна Марокко має сильну середню лінію.

"Нам показують відео, розповідають. Марокканці люблять контролювати м'яч, у них сильна середня лінія. Недарма ця команда потрапила на чемпіонат світу", - вважає П’ятов.

Хавбек нашої команди Олександр Караваєв виокремив техніку та швидкість марокканських футболістів.

"Ми вивчаємо цю команду, дивилися моменти її ігор. Це гідний суперник, варто подивитися на його склад. Багато футболістів виступає в європейських клубах. Це технічна команда, яка грає у швидкий футбол. Ми очікуємо складного матчу" - розповів Караваєв.

Натуралізований півзахисник збірної України Марлос виділив серед марокканців добре йому знайомого за протистояннями "Шахтаря" та "Динамо" Беланда.

"Марокко - сильна команда, у складі якої є дуже хороші футболісти. Можу виділити серед гравців Юнеса Беланда, який виступав за київське "Динамо". Він дуже сильний індивідуально та фізично. З таким виконавцями марокканці не можуть бути слабкими суперниками", - переконаний Марлос.

Андрій Шевченко

Андрій Шевченко назвав головним завданням на товариський матч з Марокко переглянути якомога більше футболістів, які раніше отримували у збірній мало ігрового часу.

"У першу чергу завдання - подивитися гравців, які викликалися до збірної, але ще не виходили на поле. Дамо їм можливість зіграти. Планую використати усі можливі заміни", - пообіцяв Шевченко.

Збірну Марокко тренер українців назвав агресивною командою із якісним підбором виконавців.

"Ми дивилися багато їхніх матчів. Учасник чемпіонату світу, дуже агресивна команда, з якісним підбором виконавців. Нещодавно марокканці обіграли такого сильного суперника, як Сербія. У них підвищена мотивація, оскільки кожен футболіст буде демонструвати свій рівень, готуючись до світової першості", - вважає Шевченко.

Хто буде фаворитом

Раніше збірні України та Марокко не зустрічалися. Букмекери вважають фаворитом матчу команду Ерве Ренара, на перемогу якої пропонують коефіцієнт 2.55. На виграш українців дають 2.90, а на нічию - 3.00.