Тонкощі репродуктивного віку

Все те, що колись було мрією - зараз, завдяки новітнім технологіям репродуктології, є реальністю. Детальніше про це у програмі PROздоров’я.

40 років тому у Великій Британії, вперше народилася дитина, яка була зачата за допомогою метода екстракорпорального запліднення. На той момент лікарі побоювалися, що дівчинка не зможе в майбутньому мати власних дітей. Але на сьогодні це вже доросла жінка Луїза Браун, яка в 2006 році, народила сина, якого було зачато природнім шляхом.

Репродуктивна система – одна з найважливіших в організмі, саме вона дає сенс життя. Репродуктивна система дуже ніжна, навколо безліч факторів, які здатні завдати їй шкоди.  Наприклад, екологічна ситуація, спосіб життя і найстрашніше тут коли жінка курить. В деяких країнах є спеціальні репродуктивні безкоштовні програми і якщо жінка курить, вона не може ними скористатися. Серйозними факторами впливу є захворювання ендокринної системи, діабет, онкологія та хвороби репродуктивної системи.

Лікар репродуктолог, завідуюча репродуктології клініки Адоніс, Наталя Владикіна, розповідає: "Термін репродуктивний вік з’явився не так давно, це чітко встановлений вік, коли людина може народити життєздатних нащадків.

Хоча репродуктивний вік починається вже з моменту статевого дозрівання дівчинки, а це 11-12 років, але в цьому віці, дитина ще не може виносити і народити здорове потомство. Репродуктивний вік, коли жінка може мати дітей розпочинається з 17-18 років і в середньому триває до 40-45 років. Знову ж таки все індивідуально, як збільшення так і зменшення.

Але історії відомі випадки, коли жінка завагітніла і виносила дитину і в 55 років та це поодинокі моменти тут дуже багато ризиків і ускладнень. Тому всьому свій час."

Сучасні люди відкладають народження дитини на потім, хочуть пожити для себе, мають шалений ритм життя і незадоволені умовами, тому прагнуть більшого. Та насправді таке рішення є помилковим, бо дітей дійсно можна народити після 45 років, але найчастіше це трапляється за допомогою лікаря репродуктолога.

Кожна жінка повинна знати, що природа все вирішила і потурбувалася за неї, ще до її появи на світ. Так коли дівчинка знаходиться в утробі матері і сама ще є ембріоном, закладається кількість яйцеклітин, які вона зможе використати впродовж життя. Тому не варто вірити рекламам, які говорять про те, що в світі існують препарати, які здатні зберегти яйцеклітини.

Ви можете дізнатися, який ваш золотий запас фолікул в яєчниках на сьогодні і чи є у вас можливість відкласти народження дитини. Для цього проводиться спеціальний скринінг оваріального запасу. Адже у кожної жінки з моменту народження і впродовж життя він зменшується, і не відновлюється. У кожної свій вік, коли яйцеклітини закінчаться. Тому народити після 45 років можливо, але за умови, що ви скористаєтеся донорськими яйцеклітинами або за умови, що ви заморозили і зберегли свої, щоб використати їх потім.

Сучасні методи репродуктології, такі як екстракорпоральне запліднення дають можливість не просто продовжити репродуктивний вік жінки, а й планувати зачаття дитини.

Краще звісно не втрачати час, якщо пара живе разом і  не оберігається вже рік  та  їм не вдається зачати дитину, це привід звернутися до лікаря за для обстеження. Огляд чоловік та дружина мають проходити разом, бо безпліддя – це діагноз, який встановлюється парі.

Звісно страшно почути термін безпліддя, але на сьогодні - це не вирок!  Завжди є методи вирішення.

Дізнатися більше ви можете переглянувши програму PROздоров’я з Іриною Коваль.