Воєнний стан: чи скасують в Україні спортивні змагання та футбольні матчі

"Еспресо" розповідає, як запровадження воєнного стану вплине на проведення в Україні матчів Ліги чемпіонів та інших спортивних змагань

Реакція УЄФА

Верховна Рада 26 листопада проголосувала за введення в Україні воєнного стану. Відповідний правовий режим на 30 днів запроваджено у десяти областях - Харківській, Чернігівській, Сумській, Донецькій, Луганській, Запорізькій, Херсонській, Миколаївській, Одеській та Вінницькій.

Однією із особливостей ВС є можлива заборона масових заходів, серед яких і спортивні змагання. В Україні найближчим часом заплановано одразу кілька матчів міжнародного рівня. Найближча подія - запланований на 29 листопада у Полтаві матч 5-го туру групового раунду Ліги Європи між "Ворсклою" та лондонським "Арсеналом". Гра, на яку полтавчани чекали з початку осені та вже розкупили понад 20 тис. квитків.

УЄФА (Союз європейських футбольних асоціацій) 26 листопада зробив офіційну заяву, щодо проведення матчу між "Ворсклою" та "Арсеналом" у Полтаві. У організації заявили, що не збираються змінювати час та місце проведення матчу, попри введення в Україні воєнного стану. "Як і в інших матчах під егідою УЄФА, під час цієї гри будуть застосовані усі необхідні заходи безпеки", – заявили в УЄФА.

Заява Мінспорту

Але якщо у Полтавській області воєнний стан не запроваджений, то у Запорізькій він діє. Саме у Запоріжжі 29 листопада має відбутися відбіркова гра чемпіонату світу з баскетболу між збірними України та Словенії.

У Федерації баскетболу України запевнили, що матч у запорізькому палаці спорту "Юність" відбудеться, як планувалося раніше.

"Заявляємо, що введення воєнного стану не вплине на проведення матчу - Федерація баскетболу України займається його організацію. Заборони на проведення спортивних заходів через введення воєнного стану немає", - повідомили у ФБУ.

Читайте також: Чому "Шахтар" тікає зі Львова

У вівторок, 27 листопада, заяву стосовно введення воєнного стану зробив міністр молоді та спорту України Ігор Жданов, який запевнив, що жодні спортивні заходи скасовуватися не будуть.

"Указом президента України не скасовуються жодні спортивні турніри національного та міжнародного рівня. Як і раніше, обмеження щодо проведення масових спортивних заходів можуть застосовуватися лише за наявності інформації про серйозну небезпеку для громадян, яка отримана від Служби безпеки України та правоохоронних органів", - заявив Жданов.

Позиція Прем’єр-ліги

Тим часом, у футбольній Прем’єр-лізі рішення щодо проведення матчів чемпіонату України, у регіонах, де запроваджено воєнний стан, станом на 17:00 27 листопада, ще не ухвалили.

Виконавчий директор Прем’єр-ліги Євген Дикий заявив, що організація звернеться за роз’ясненнями до компетентних органів і лише потім вирішить чи вдаватися до змін.

"Будемо офіційно звертатися в усі органи, щоб отримати роз'яснення. Президент оголосив, що ніяких свобод громадян обмежено не буде. Після того, як отримаємо відповіді, зможемо надати більш детальну інформацію", - сказав Дикий.

Водночас чернігівський футбольний клуб "Десна" вирішив не чекати на офіційне рішення Прем’єр-ліги та самостійно переніс матч проти луганської "Зорі", який мав відбутися 1 грудня у Чернігові, до Києва. Команди зустрінуться на столичній "Оболонь-Арені".

"Враховуючи рекомендації правоохоронних органів, у зв’язку з веденням воєнного положення в нашому регіоні, було прийнято рішення провести матч в Києві". - заявили у чернігівській "Деcні".

Попередній досвід

Україна вже опинялася у ситуації, коли через напругу в країні переносилися великі спортивні події. У 2014-2015 роках, під час активної фази війни на Донбасі, міжнародні футбольні матчі за рішенням УЄФА відбувалися лише у Києві та Львові.

Пізніше УЄФА та ФІФА дозволили українським клубам та збірним грати й у інших містах - Дніпрі, Запоріжжі, Одесі та Харкові, де свої матчі у Лізі чемпіонів проводить "Шахтар".

12 грудня саме на харківському стадіоні "Металіст" донеччани мають зіграти заключний матчі групового раунду Ліги чемпіонів проти французького "Ліону". З великою ймовірністю, гра відбудеться, як і планувалося, у Харкові. Теоретично, проблеми можуть виникнути лише у разі, якщо "Ліон" відмовиться грати у місті, де діє воєнний стан, із міркувань безпеки.

У такому випадку останнє слово залишиться за УЄФА.

Цікаво, що подібний прецедент був, але не в єврокубках, а у чемпіонаті України. Влітку 2017 року "Динамо" відмовилося грати у гостях з "Маріуполем", через наближеність міста до зони бойових дій. У підсумку Федерація футболу України взяла до уваги, що усі інші клуби грали у Маріуполі, та зарахувала киянам технічну поразку.

P.S. 

Робоча група УЄФА з надзвичайних ситуацій у вівторок, 27 листопада, прийняла рішення про перенесення з Полтави до Києва матчу групового етапу Ліги Європи УЄФА "Ворскла" - "Арсенал" після введення воєнного стану в певних регіонах України.