Віталій Портников: Деокупація залежить від краху Росії

Глава так званої Придністровської Молдавської республіки Вадим Красносельський повідомив про відкриття у Москві "представництва глави Придністров'я"

По суті, мова йде про відкриття представництва за зразком "представництв ДНР", які Москва намагається зараз відкривати по всій Європі. Тільки от у самій Росії такі "представництва" вигаданих у Кремлі "республік" можуть з'явитися тільки за погодженням з російським керівництвом або ж за його прямою вказівкою.

І тут найцікавіше, коли саме російським маріонеткам, які імітують керівництво окупованої території, наказали відкрити «представництво» у Москві. Воно з'явиться буквально за кілька тижнів до парламентських виборів в Молдові, на яких партія проросійського президента країни Ігоря Додона може домогтися значних успіхів. Рішення про відкриття "представництва ПМР" в Москві - просте і зрозуміле послання усім молдаванам: голосуй - не голосуй, а все одно Придністров'я залишиться окупованим.

Але це також сигнал всім тим українцям - і політикам, і виборцям - хто як і раніше намагається переконати нас, що деокупація Донбасу і Криму залежить від результатів нашого з вами голосування, а не від кардинальних змін у Росії. Що варто нам тільки проголосувати за когось "правильного", того, хто "вміє домовлятися", як Путін відразу прибере свої війська і найманців з окупованих територій. Не прибере!

А щоб аналогія була повною, главою нового представництва вирішили призначити Олександра Карамана, колишнього "віце-президента ПМР", відрядженого 2014 року до Донбасу, де він обіймав посади «віце-прем'єра» і "міністра закордонних справ ДНР". І я думаю, ні для кого не повинно бути нічого дивного в тому, що функціонер однієї фейкової "держави" займав високі посади в іншій.

Тому що Придністров'я і Донбас - це практично одне і те ж. І процес їхньої деокупації залежить виключно від Росії.

Від краху Росії.