10 фактів із життя Сергія Капліна

Соціал-демократична партія висунула кандидатом у президенти України Сергія Капліна

Центральна виборча комісія України зареєструвала кандидатом у президенти народного депутата Сергія Капліна.

Еспресо.TV пропонує десять фактів із життя претендента на посаду глави української держави.

1. 39 років. Народився у селі Опришки Глобинського району Полтавської області. Вчився в університеті «Україна» та Національному університеті ім. Шевченка.

2. У 20 років став виконавчим директором "Кременчуцького шкіряно-лимарного комбінату". Був радником голови Державного комітету з питань підприємництва та регуляторної політики. У період з 2007 по 2010 рік -  помічник народного депутата від Партії регіонів Анатолія Кінаха, а також Наталії Королевської, яка тоді входила до БЮТ.

3. В 2011 році став лідером "Руху простих людей". Був головним редактором газети "Іскра простих людей". З 2015 року – лідер "Партії простих людей", яку через рік перейменував у Соціал-демократичну партію. "Партія простих людей" запам’яталася тим, що до неї Каплін встиг прийняти свою 80-річну бабусю.

4. Двічі обирався до Верховної Ради у мажоритарному окрузі №144 (Полтава). У 2012 балотувався за підтримки партії "УДАР", у 2014-му – від "Блоку Петра Порошенка". Два роки був членом фракції БПП.

5. У вересні 2017 року Сергій Каплін заявив, що його обрано лідером Соціалістичної партії. Упродовж останніх півтора роки Каплін вів дискусію із Іллею Кивою, хто з них є справжнім лідером СПУ. Відповідно до державного реєстру станом на січень 2019 року голово Соціалістичної партії є Ілля Кива. Капліна називають проектом Сергія Льовочкіна. Принаймні, лідера соціал-демократів активно підтримує телеканал "Інтер". Крім того, як з'ясували журналісти, другою людиною в Соціал-демократичної партії числиться Сергій Варламов - в минулому глава департаменту природного газу в групі компаній Курченка.

6. 18 листопада 2014 року під акції протесту біля будівлі Полтавської міськради, Сергій Каплін сокирою вирубав двері в кабінет тодішнього міського голови Полтави Олександра Мамая. Після проникнення в кабінет міського голови, Каплін обсипав сіллю приміщення.

7. Кандидат у президенти Сергій Каплін задекларував автомобіль KIA MAGENTIS 2007 року випуску і 473 тис. грн доходу.

Згідно з декларацією, Каплін зареєстрований у житловому будинку в Полтаві площею 83,2 кв. м від березня 2015 року та орендує житловий будинок у Києві площею 203,9 кв. м від 25 травня 2017 року

Депутат вказав автомобіль KIA MAGENTIS GE2.0 D6MT2 2007 року випуску вартістю на дату придбання 120 тис. гривень.

Також кандидат має у спільній власності зображення знака "Руху простих людей".

Доходи вказано в розмірі 244 130 гривень зарплати депутата Ради, 191 080 гривень компенсації за оренду житла і 38 170 гривень компенсації за проїзд по Україні.

Серед фінансових зобов'язань згадується виплата коштів за виконавчим листом від грудня 2013 року "Полтава-банку" на 99 тис. гривень.

8. Є класичним популістом. Його передвиборна програма називається "Соціальний курс - за простих людей". Каплін, серед іншого, обіцяє підвищення зарплат і пенсій, створення 5 млн робочих місць та зниження ціни на газ в 4 рази. За його словами, має намір побудувати в Україні соціал-демократичну державу на зразок Швеції, Норвегії, Фінляндії.

9. 17 жовтня 2018 року на мітингу профспілок біля Кабінету міністрів Капліна облили фекаліями. Під час акції до нардепу підбігли двоє людей і вилили йому на голову відро з лайном. Каплін заявив, що це провокація і звинуватив в її організації Дмитра Корчинського. Виконавцю, за його словами, заплатили 300 доларів.

10. Одружений. Має трьох дітей від кількох шлюбів.