Чи має Ракицький грати за збірну України після переходу до "Зеніту"

Після переходу Ярослава Ракицького із "Шахтаря" до російського "Зеніту" постає питання, чи має цей футболіст надалі виступати за збірну України

Скандальний трансфер

Розмови про можливий перехід захисника "Шахтаря" та збірної України Ярослава Ракицького до "Зеніту" розпочалися у середині січня. Повідомлялося, що футболіст узгодив умови особистого контракту з росіянами, а клуби домовляються про ціну на оборонця. Донеччани хотіли за центрального захисника 14 млн євро, однак петербуржцям вдалося знизити ціну до 10 млн євро. Також "гірники" отримають близько 2 млн євро бонусів у залежності від успіхів футболіста у новому клубі.

28 січня про трансфер Ракицького було оголошено офіційно. Захисник підписав із "Зенітом" контракт на 3,5 років. Його зарплата у новому клубі складе 2,5 млн євро на рік.

Хто такий Ярослав Ракицький

Ярослав Ракицький є вихованцем юнацької академії "Шахтаря" та провів у донецькому клубі усю дорослу кар’єру. Він відіграв за першу команду "гірників" дев’ять половиною сезонів, за які провів 326 матчів та забив 14 голів. Разом із донеччанами Ракицький став семиразовим чемпіоном України, та по шість разів вигравав національний кубок та Суперкубок країни.

Ярослава Ракицького відзначає не лише надійна гра у обороні, але й вміння розпочинати атаки команди точними дальніми передачами. Це перетворило його на незамінного гравця у "Шахтарі".

Читайте також: 8 футболістів збірної України на заробітках у Росії

Проте, після того, як на посту головного тренера донецького клубу румуна Мірчу Луческу замінив португалець Паулу Фонсека, позиції Ракицького похитнулися. Ходили розмови про конфлікт оборонця із тренером.

У нинішньому сезоні захисника вже з натяжкою можна було назвати міцним гравцем основного складу. За "Шахтар" у різних турнірах він зіграв лише 16 матчів. А фахівці відзначали, що Ракицький помітно реггресував.

Зокрема, про це заявив славетний екс-захисник "Динамо" Олег Кузнецов, який зараз очолює юнацьку збірну України.

"За останні два-три роки Ракицький помітно здав. Він забагато помилявся, втрачав позицію. Через його помилки "Шахтар" чимало пропустив. Особливо це впадало в очі під час розіграшу Ліги чемпіонів нинішнього сезону", - сказав Кузнецов.

Тому трансфер Ракицького, якому вже 29 років, за 10 млн євро можна вважати вигідним для "Шахтаря". Інша справа, що продали футболіста до російського клубу, спонсором якого, до всього, є "Газпром".

Якою була реакція

Вибір Ракицького на користь "Зеніта" в Україні викликав неоднозначну реакцію.

"Кишково-печінкові муки Ярослава завершені. Найлогічніший перехід в історії українського футболу відбувся. Вони просто створені одне для одного - людина, яка ненавидить Україну і ціла країна, яка ненавидить Україну", - написав відомий спортивний журналіст Кирило Крижановський.

Ультрас "Шахтаря" у пабліку "Кроти" у twitter підкреслили, що не схвалюють вибір Ракицького.

"Рак, вибір не схвалюємо. Але за приціли, спальники та інші речі, дякуємо", - написали ультрас, вочевидь, натякаючи на допомогу футболіста українській армії. Цікаво, що пізніше пост було видалено.

Знаний футбольний експерт Євген Левченко поставив під сумнів, чи буде Ракицький після такого трансферу й надалі викликатися до збірної України.

"Ось чесно, не знаю, чи буде Ракицький викликатись у збірну", – написав Левченко у twitter.

А от колишній форвард збірної України Андрій Воронін підтримав вибір Ракицького.

"Всі ці розмови про те, що він більше не буде грати в збірній після цього переходу, послухайте, якщо тренер вирішить, що Ракицький гідний грати, то він буде грати", - впевнений Воронін.

За що критикують Ракицького

Наразі, зараз актуальнішим виглядає питання, чи потрібні виступи за збірній України самому Ракицькому. У її складі він зіграв 54 матчі та забив 4 голи. Але запам’ятався не лише діями на полі. Неодноразово футболіст відмовлявся від викликів до національної команди під приводом травм, але у наступних матчах, як ні в чому не бувало з’являвся у складі "Шахтаря".

Найбільше ж Ракицького критикували за небажання виконувати національний Гімн України перед іграми. За це захисника футбольні фани навіть звинувачували у сепаратизмі. Сам він ще у 2015 році заявив, що текст Гімну знає, але не співає, бо у цей час налаштовується на гру.

"Моє завдання вийти і показати хороший футбол. Думаю, людей повинно влаштовувати, як я граю - я все доводжу на полі", - переконаний Ракицький.

Великий розголос викликали й минулорічні привітання Ракицького з Днем шахтаря та Днем Донецька, які він опублікував 25 серпня, взагалі проігнорувавши перед тим День незалежності України.

"Гірник - символ Донбасу, Шахтар - серце Донецька! З твоїм Днем, моє рідне місто! З Днем Шахтаря", - написав Ракицький.

Рішення за Шевченком

Ярослав Ракицький все ще залишається основним захисником збірної України. Він відіграв у стартовому складі в трьох ключових матчах Ліги націй проти Чехії та Словаччини, в яких українці гарантували собі дострокову перемогу у групі.

Відсутність Ракицького може стати проблемою у відборі Євро-2020. Особливо, зважаючи на нестабільність двох інших центральних захисників "Шахтаря" Івана Ордеця та Сергія Кривцова, які претендують на місце у центрі оборони поруч з динамівцем Микитою Бурдою. Та відсутність ігрової практики, чи належного досвіду виступів на подібному рівні у інших центробеків.

Читайте також: 5 головних досягнень збірної України у 2018 році

Але ще більшою проблемою може може стати поява у збірній України Ярослава Ракицького після його переходу до "Зеніту". Постає запитання, чи припустимо на п’ятому році війни Росії проти України викликати футболіста із російського клубу до національної збірної? Остаточну відповідь на нього має дати головний тренер збірної України Андрій Шевченко.