"Челсі" - "Динамо". Все про матч 1/8 фіналу Ліги Європи

Сьогодні у першому матчі 1/8 фіналу Ліги Європи київське "Динамо" зустрічається у гостях з лондонським "Челсі"

Як команди зіграли у 1/16 фіналу Ліги Європи

"Динамо" у 1/16 фіналу зустрічалося з грецьким "Олімпіакосом". Традиційно для українських клубів перед плей-офф єврокубків головною проблемою киян стала відсутність ігрової практики. У той час, як суперник був задіяний у офіційних матчах, динамівці проводили лише контрольні зустрічі.

Це відчувалося у першому матчі 14 лютого у Піреї, де кияни припускалися великої кількості браку та помилок. Попри це команді Олександра Хацкевича вдалося досягти позитивного результату.

"Динамо" двічі поступалося у рахунку, але змогло врятуватися зусиллями Віталія Буяльського та Беньяміна Вербіча, який на 89-й хвилині приніс українському клубу нічию 2:2.

У домашній грі 21 лютого команда Хацкевича виглядала периконливіше, вийшла вперед у першому таймі завдяки голу Франа Соля та довела матч до перемоги 1:0. Допомогла її здобути неймовірна гра голкіпера Дениса Бойка, який кілька разів рятував киян у безвихідних ситуаціях.

"Челсі" у 1/16 фіналу Ліги Європи зустрічався зі шведським "Мальме". У першій грі лондонці у гостях перемогли з рахунком 2:1, завдяки голам Росса Барклі та Олів’є Жиру. Вдома англійці виграли ще впевненіше - 3:0. Знову відзначилися Жиру та Барклі, ще один гол на рахунку Каллума Хадсона-Одоя.


З чим до матчу підходить "Динамо"

Головною проблемою "Динамо" у нинішньому сезоні стала відсутність класного форварда. Киянам не вдалося придбати кваліфікованого нападника у літнє трансферне вікно. 19-річний Владислав Супряга із "Дніпра-1" поки не зміг скласти конкуренцію в атаці, а основний форвард Артем Бесєдін восени травмувався та не міг допомогти команді. Тому Олександру Хацкевичу довелося переводити у центр атаки номінального флангового півзахисника Беньяміна Вербіча.

Здавалося, труднощі позаду, коли у січні кияни придбали Франа Соля із голландського "Віллем II". Іспанський форвард отримав стабільне місце у основі та забив вирішальний гол у матчі з "Олімпіакосом". Але 2 березня у грі чемпіонату України проти "Десни" нападник травмував плече. Обстеження засвідчило, що Солю знадобиться операція, тому у нинішньому сезоні він "Динамо" більше не допоможе.

До того ж, під час тренувального збору, знову травмувався Артем Бесєдін, який повернеться на поле лише наприкінці квітня. Таким чином, у Хацкевича залишився лише один форвард - Назарій Русин. Він забив 4 голи у контрольних матчах, але у офіційних іграх з’являється епізодично та відіграв повний тайм лише після травми Соля з "Десною". Білоруський тренер буде вимушений дати шанс Русину, адже Вербіч не зможе зіграти проти "Челсі", оскільки відбуватиме дискваліфікацію за перебір жовтих карток.

Нелегке рішення належить зробити тренеру і у центрі захисту. У матчах з "Олімпіакосом" через травму не міг грати угорець Тамаш Кадар. Його у парі з Микитою Бурдою вдало замінив Артем Шабанов. Наразі Кадар одужав і Хацкевичу потрібно визначитися - повернути до складу донедавна основного футболіста, чи залишити дует, який впорався із завданнями у 1/16 фіналу.

Шабанов незмінно виходив у стартовому складі й у матчах чемпіонату України, які кияни зіграли після зустрічей з "Олімпіакосом". Він допоміг динамівцям перемогти "Зорю" (5:0) та "Десну" (2:1). "Динамо" після 20 турів займає у турнірній таблиці друге місце та відстає від лідера прем’єр-ліги "Шахтаря" на 7 очок.


З чим до матчу підходить "Челсі"

У нинішньому сезоні "Челсі" вступає у чемпіонаті Англії не найкращим чином. Зараз команда Мауріціо Саррі йде у прем’єр-лізі шостою та веде запеклу боротьбу за потрапляння у зону Ліги чемпіонів - першу четвірку. Грають лондонці зі змінним успіхом. Скажімо, 10 лютого вони зазнали болючої поразки 0:6 від "Манчестер Сіті" у АПЛ.

Після цього "Челсі" 24 лютого програв "Ман Сіті" у фіналі Кубка англійської ліги, поступившись у серії післяматчевих пенальті. До всього, під час кубкової гри у таборі лондонського клубу спалахнув гучний скандал.

Наприкінці додаткового часу перед серією пенальті голкіпер "Челсі" Кепа Аррісабалага відмовився поступатися місцем на полі другому воротареві Віллі Кабальєро, як того вимагав Мауріціо Саррі. Іспанець врешті залишився на полі, відбив один одинадцятиметровий, але не врятував свою команду від поразки.

За демарш Аррісабалагу оштрафували на тижневу зарплату та посадили на лаву запасних у наступному матчі АПЛ проти "Тоттенгема". Голкіпер вибачився за свою поведінку, але мікроклімат у "Челсі" зіпсовано. Англійські ЗМІ стверджують, що команда розкололася на два табори - іспанці Сесар Аспілікуета, Педро та Маркос Алонсо підтримали Кепу, а Давід Луїс, Жоржинью та Гонсало Ігуаїн залишилися на боці Саррі.

Між тим, у останніх матчах у результатах "Челсі" помітний прогрес. Команда виграла два поспіль лондонських дербі - у "Тоттенгема" (2:0) та "Фулгема" (2:1).

Зрештою футболістів "Динамо" внутрішній проблеми "Челсі" не повинні обходити. Лондонці мають надзвичайно потужний склад із Еденом Азаром, Вілліаном та іншими зірками, які здатні наодинці вирішити долю будь-якого матчу.


Як команди грали між собою раніше

Саме Вілліан став героєм попереднього матчу між "Челсі" та "Динамо" у листопаді 2015 року на груповому раунді Ліги чемпіонів. Удар екс-футболіста "Шахтаря" наприкінці гри зі штрафного приніс лондонцям домашню перемогу над киянами з рахунком 2:1. Ще один м’яч у свої ворота відправив Александар Драгович, який забив і англійцям. У Києві команди зіграли внічию 0:0 та у підсумку разом вийшли до 1/8 фіналу.

Хто буде фаворитом

Букмекери вважають фаворитами сьогоднішнього матчу "Челсі" та пропонують на його перемогу коефіцієнт 1.30, на нічию дають 5.25, а у виграш "Динамо" відверто не вірять - 10.50.

Лондонський клуб беззаперечний фаворит і загалом у двохматчовому протистоянні - котирування на вихід англійців до чвертьфіналу 1.18, а на потрапляння туди киян - 4.25.

Та й загалом "Челсі" вважають головним претендентом на перемогу у Лізі Європи. Команда Саррі очолює список фаворитів турніру з показником 4.50. Далі розташувалися італійський "Наполі" (5.00), англійський "Арсенал" (5.50) та іспанська "Севілья" (7.00). "Динамо" у цьому рейтингу лише 13-е із коефіцієнтом 81.00.