Топ-5 нових фільмів тижня: український “Вулкан”, жахи Стівена Кінґа та “Шазам!” про підлітка-супергероя

В український прокат вийшло п’ять нових стрічок: пригодницька комедія за мотивами коміксів про супергероїв, український фільм про загубленого співробітника ОБСЄ в Україні, нова екранізація “Цвинтаря домашніх тварин” Стівена Кінґа, історична драма про Велику французьку революцію, американська комедія “Пустопляс”

"Шазам!”

 

Екранізація однойменного американського коміксу про звичайного підлітка, який наділений магічною силою перетворюватися у супергероя. “Шазам!” показує проблеми школярів, а не дорослих, і є своєрідною підлітковою пародією на серйозні фільми про супергероїв.

У фільмі немає всесвітньо популярних акторів, які перетягували б на себе усю увагу. Усі ролі виконують молоді актори, серед них 16-річний Ашер Ейнджел, який знімається у кіно з 5 років. Критики хвалять виконавців головних ролей у фільмі і прискіпливу режисуру шведського режисера Девіда Ф. Сандберга, для якого це перший фільм про супергероя. Але оглядачі вважають громіздким сценарій фільму. The Guardian пише, що сценарій фільму, який триває більше двох годин, потребує більш "жорсткого редагування і полірування".

“Вулкан”

 

Новий український фільм режисера Романа Бондарчука, відомого за документальними стрічками “Євромайдан. Чорновий монтаж” і “Українські шерифи”.

Останню з вказаних Україна висувала на премію “Оскар”, проте вона не увійшла у список номінантів. В центрі сюжету “Вулкану” співробітник ОБСЄ в Україні Лукас. У складі моніторингової місії він вирушає на кордон з окупованим Кримом. Після декількох дивних збігів обставин головний герой губиться у маленькому містечку на півдні України. Лукас, який не знає, як йому повернутися, повільно занурюється у життя української провінції. Головну роль у фільмі виконує звукорежисер Сергій Степанський, для якого це дебют у кіно. “Вулкан” брав участь у престижних кінофестивалях, де отримав декілька нагород.

“Кладовище домашніх тварин”

 

Друга екранізація роману знаменитого письменника Стівена Кінґа, написаного ним у 1983 році.

В центрі сюжету доктор Луї Крід і його дружина, Рейчел. Вони разом з двома маленькими дітьми переїжджають з Бостона в провінцію. Невдовзі подружжя виявляє таємниче поховання, яке знаходиться глибоко в лісі біля їхнього нового будинку. Найвідомішим з виконавців головних ролей у фільмі є дворазовий володар “Золотого глобуса”, номінант на “Оскар” Джон Літґоу. Незважаючи на те, що режисерами фільму виступив маловідомий дует Кевіна Кольша і Денніса Відмайєра, більшість критиків схвально відгукуються про фільм. Позитивно говорить про фільм і сам Стівен Кінґ, який заявив, що “це дійсно хороший фільм, дорослий фільм для дорослих”. В лютому у Твіттері письменник написав: “Це страшне кіно. Будьте попереджені”.

“Один король - одна Франція”

 

Новий фільм відомого французького режисера П’єра Шоллера (“Версаль”, “Управління державою”). У цій історичній стрічці переплетені долі діячів Французької революції 1789 р., коли вони зустрічаються в новоствореній Національній Асамблеї.

У фільмі грають зірки французького кіно: Луї Гаррель (Робесп’єр), Дені Лаван (Дантон). Вперше “Один король – одна Франція” був показаний у рамках позаконкурсної програми Венеціанського кінофестивалю. На батьківщині драма була номінована на національні премії “Сезар” за найкращу роботу художника-постановника та костюми. При цьому оглядачі критикують сценарій фільму. В рецензії Hollywood Reporter вказано, що у стрічці політичні ідеї спрощені порожніми гаслами, персонажі перетворюються в кліше і не мають розвитку.

“Пустопляс”

 

Комедія від Гармоні Коріна - американського сценариста культових драм про тінейджерів “Дітки” та “Кен Парк” та режисера артхаузного фільму “Містер Самотність” про двійника Майкла Джексона.

В новому фільмі Коріна, який раніше знімав експериментальне кіно “не для всіх”, нетипово багато голлівудських зірок, зокрема лауреат “Оскара” Меттью Макконагі, а також Джона Гілл, Зак Ефрон та репер Снуп Догг. В центрі його нової історії вигаданий поет-наркоман Мундог, який намагається творити, проте його пристрасть до розваг руйнує всі плани. Малобюджетний “Пустопляс” не зміг окупитися у прокаті. Відгуки глядачів на кіносайті IMDb різняться. Одні називають фільм “сміттям”, інші - “чистою поезію”.