Іспит з відео та електронний журнал занять. Як змінилися правила отримання водійських посвідчень - інфографіка

Вже упродовж півроку на українців чекають істотні зміни при отриманні водійських посвідчень. Що зміниться

5 березня Кабінет міністрів України вніс зміни до низки постанов, пов’язаних з порядком видачі посвідчень водія, підготовки водіїв, а також акредитацією автошкіл.

Вже упродовж півроку на українців чекають суттєві зміни при отриманні водійських посвідчень.

Відеофіксація під час складання іспиту

 

Передбачається, що процеси складання іспитів зі знань правил дорожнього руху (ПДР) і навичок керування транспортними засобами, будуть фіксувати на відео.

У МВС зазначають, що відеофіксація процесу складення теоретичного іспиту наразі вже реалізована в сервісних центрах нового зразка.

“Відтепер й під час складення практичного іспиту дії кандидата у водії та екзаменатора фіксуватимуться за допомогою обладнання, що встановлюватиметься в кожному екзаменаційному авто” - пояснюють в МВС.

“Найбільш темне місце в процесі складання іспиту на водійське посвідчення нарешті отримає багато світла та прозорості”, - впевнений начальник Головного сервісного центру МВС України Владислав Криклій.

Читайте також: Українці тисячами вбивають один одного в аваріях на дорогах. Чому так відбувається

Дві частини іспиту - в одному центрі МВС

 

Також обидві частини випробування перед отриманням водійських прав потрібно буде проходити в одному місці.

Неможливо буде скласти теоретичний іспит в одному територіальному сервісному центрі МВС, а практичний – в іншому.

2 роки на отримання прав після закінчення курсів

 

Згідно з новими змінами, після отримання в автошколі Свідоцтва про закінчення навчального закладу з підготовки водіїв транспортних засобів у водія буде лише 2 роки (раніше було 5 років), щоб здати іспит та отримати водійське посвідчення. 

В іншому випадку доведеться проходити курс навчання повторно.

Отримати чи обміняти права - лише за документами, що посвідчують особу

 

Регламентовано, що отримати або обміняти посвідчення водія неможливо без відмітки про місце реєстрації в документі, що посвідчує особу.

Електронний журнал для навчальних закладів

 

Передбачається, що територіальні органи з надання сервісних послуг МВС встановлять з навчальними закладами з підготовки водіїв транспортних засобів електронний обмін інформацією.

Викладачі та інструктори з водіння будуть зобов’язані вносити у спеціальний електронний журнал інформацію про час проведення теоретичних та практичних занять, а також транспортний засіб, на якому здійснюватиметься практичне заняття.

“Нововведення покликане посилити контроль за організацією навчального процесу в кожному закладі з підготовки водіїв та, зокрема, за навчанням кожного слухача”, - пояснюють в МВС.

Випускникам ПТО, що пройшли курс водіння, не потрібне навчання в автошколах

 

Усі випускники, які закінчили навчання з підготовки водіїв у закладах професійно-технічної освіти будуть допущені до складання іспитів без додаткового навчання в автошколі.

Читайте також: Водіїв в Україні чекають серйозні зміни: збільшені в 10 разів штрафи, тимчасові права, швидкість 50 км/г

Для автошкіл: без обов’язкових бланків та зі спрощеною акредитацією

 

Автошколи позбавлять від необхідності купувати в територіальних сервісних центрах МВС “єдиноправильні” бланки свідоцтв про закінчення закладу з підготовки водіїв транспортних засобів.

Також передбачена своєрідна децентралізація: функції акредитації закладів передадуть від Головного сервісного центру МВС до регіональних сервісних центрів МВС за місцезнаходженням закладів.

Крім того, нововведення передбачають спрощений механізм акредитації закладів, що належать до сфери управління Міністерства освіти та науки.