Віталій Портников: Починається період невизначеності

На наступний день після президентських виборів зазвичай говорять про початок перехідного періоду у владі

Але для України цей перехідний період обіцяє стати періодом абсолютної невизначеності - і буде добре, якщо ця невизначеність не переросте у турбулентність, здатну "накрити" державні інституції потужним цунамі некомпетентності, кланової війни і шапкозакидування.

Почнемо з того, що ми не чули від новообраного президента Володимира Зеленського ніяких чітких заяв про його подальші наміри ані в політиці, ані у кадрових питаннях. Протягом усіх останніх тижнів українські громадяни були змушені орієнтуватися на заяви представників штабу кандидата в президенти. Але вибори закінчені, ніякого штабу більше немає. Тепер свої наміри повинен озвучувати сам Володимир Зеленський - і ці наміри не повинні бути загальними словами. Якими будуть пропозиції голови держави щодо переформатування «нормандського формату»? Які конкретні кроки збирається зробити Володимир Зеленський для звільнення українських заручників, які знаходяться у російських в'язницях? В якому форматі будуть здійснюватися контакти з Росією, про які говорили його радники? Чи збирається президент розпускати парламент або взаємодіяти з актуальним депутатським корпусом до закінчення його повноважень?

Я навмисне нагадую саме про те, що в компетенції президента. Про високі тарифи, якими так незадоволені виборці Володимира Зеленського, новий президент може забути, принаймні, до перевиборів (або забути взагалі, якщо виконає свою обіцянку і не буде більше намагатися брати участь у політичному житті країни). Тарифи - це уряд. А уряд в нашій ситуації - це ще і МВФ. Тому для того, щоб знизити тарифи, Зеленському потрібно привести своїх прихильників до перемоги на парламентських виборах, сформувати уряд, а потім домовитися із директором-розпорядником МВФ, а ще краще відразу з Дональдом Трампом.

Але це не зараз. А зараз, крім конкретних намірів, новий керманич держави повинен озвучити ще й конкретні імена. Хто очолить міністерство оборони і генштаб, міністерство закордонних справ і Генеральну прокуратуру, СБУ і СВР, хто буде відправлений вести переговори в "мінську групу"? Це мінімальний список важливих призначень, до яких має відношення президент країни - крім, зрозуміло, фігур у його власній адміністрації.

Зеленський відмовлявся розмовляти з громадянами про ці призначення, підміняючи їх переліком експертів свого штабу. До перемоги на президентських виборах шоумен пояснював це питаннями безпеки своїх можливих висуванців і необхідністю дотримуватися конфіденційності. Але те ж саме пояснення прозвучало і в ніч після виборів, коли мова зайшла про кандидатуру нового начальника Генерального штабу. І в новій ситуації це пояснення не витримує ніякої критики, але змушує задуматися або про відсутність у нового президента виразних кадрових рішень, або про боротьбу кланів, яка вже розгортається у нового трону прямо у open space.

Саме для того, щоб розвіяти подібні сумніви і покінчити з невизначеністю, Зеленському не варто зволікати з пропозиціями і намірами. Тому що кожен день турбулентності буде розхитувати державу та її інституції і, в результаті, ускладнить новому главі держави виконання його прямих обов'язків або скоротить їх термін.