10 фактів із життя нового голови СБУ Івана Баканова

29 серпня Верховна Рада України 319-ма голосами "за" призначила головою Служби безпеки України друга дитинства Зеленського і колишнього керівника "Студії Квартал 95" Івана Баканова

Еспресо.TV підготувало інформацію про нового голову СБУ.

1. 45 років. Народився 2 травня 1974 року у Кривому Розі. Друг дитинства Володимира Зеленського. Виріс із ним у одному під’їзді. Вчилися у одній школі, а пізніше – Криворізькому економічному інституті. Там Володимир здобував освіту юриста, а Іван – ревізора. Батько Баканова – вчитель хімії і біології.


Іван у дитинстві. Фото: Facebook Івана Баканова

Іван зі шкільними друзями (по центру). Фото: Facebook 

2. Закінчив Академію праці, соціальних відносин у Києві. За фахом – юрист.   

3. В інтерв’ю theБабель Іван розповів про те, як Зеленський простягнув йому руку допомоги. "Коли навколо не виявилося взагалі нікого, Володимир Олександрович безкорисливо простягнув руку допомоги. Я працював в іншій компанії. Її, м'яко кажучи, рейдерили. Компанія займалася альтернативною енергетикою, у нас в експлуатації були малі гідроелектростанції і вони комусь сподобалися. Коли за вас беруться рейдери, будь-які варіанти можливі. Це можуть бути підкинуті наркотики, незаконні арешти, що завгодно" (theБабель, 25 березня 2019 р.).

4. Працював у концерт-хол "Freedom". В 2012 році перейшов у команду Володимира Зеленського. У 2013 році Баканов став керівником ТОВ "Квартал 95".2 грудня 2017 року очолив політичну партію "Слуга народу".

Іван Баканов - активний член команди Володимира Зеленського

5. Засновником ТОВ "Квартал-95" значиться "Грін Фемілі Лтд" (Green Family Ltd), зареєстрована на Кіпрі, в Нікосії. Серед її засновників і Оксана Лазаренко – дружина Івана Баканова.

6. Коли під час президентської кампанії у Івана Баканова BBC України запитали, чи вистачить компетенції людей із "95 Кварталу" для політики, він відповів: "Звісно. Всі чомусь думають, що "Квартал" за освітою – коміки чи актори, які не розуміють інші сфери життєдіяльності держави. Це – не так. "Квартал" - це люди, які отримали різну освіту у різних вузах. Це – і лікарі, і економісти, і юристи, бухгалтери" (BBC Україна, 16 березня 2019 р.).

7. Іван Баканов запевняє, що з самого початку створення серіалу "Слуга народу" не було задумки про політичні перспективи і створення політичної партії. За словами голови політсили "Слуга народу", ідея серіалу з'явилася близько 10 років тому. 

8. На президентських виборах очолив передвиборчий штаб Зеленського. У березні 2019 року Баканов заявив, що хотів би працювати у структурі забезпечення виконання законодавства. 22 травня 2019 року призначений першим заступником голови СБУ - начальником Головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю Центрального управління Служби безпеки України.


Іван Баканов, Володимир Зеленський і Сергій Шефір під час виборів

9. Іван Баканов так характеризує Володимира Зеленського: "Володимир Олександрович розумний, гарний, дорогий, унікальний, затребуваний, дужий здоров'ям, прекрасний сім'янин, чудовий батько, людина, яка любить публічні виступи. І це неповний перелік тих позитивних якостей, що є. Якщо говорити про слабкості, то вони пов'язані виключно з тим, що Володимир Олександрович є людиною. Він — людина з великої літери. Може, навіть усі літери в цьому слові — з великої літери. Він дуже довіряє людям, іноді потім дуже засмучується, що люди його підвели, але знаходить в собі сили не втратити людяність. Це і плюс, і мінус" (theБабель, 25 березня 2019 р.).


Іван Баканов із дружиною Оксаною Лазаренко


Дружина Івана Баканова - Оксана Лазаренко із сином Артуром

10. Одружений. Дружина — Оксана Лазаренко, син — Артур Баканов, студент КНЕУ ім. Вадима Гетьмана.