Селфі з Кобзарем – 5 книг про те, як стати крутим фотографом

З книжок цього огляду новачки дізнаються про те, чого люди очікують від фотографів, які перешкоди на них чекають, як побудувати вигідну співпрацю і врешті-решт, як отримати гроші на реалізацію рекламних фотопроектів

Натомість фахівцям так само не завадить згадка про фотографію як інструмент формування та віддзеркалення сучасного бачення.

Скотт Келбі. Цифрова фотографія: фоторецепти. – Х.: Фабула, 2020

Ця популярна у всьому світі книжка написана без зайвих складних термінів і розповідає вам, як отримувати чудові фотографії. Професійна портретна, весільна, туристична, ландшафтна і пейзажна зйомка – кожному з жанрів приділено особливу увагу, кожному прийому або ефекту присвячено дві окремі сторінки зі світлинами автора. Одна фотографія представлена в оригіналі, без обробки, щоб показати, за яких обставин відбувалася фотосесія, а друга - це готова версія. При цьому автор детально пояснює, у який спосіб отримати таку світлину.

  "Книжка написана так, наче ми перебуваємо на зйомці, а я ділюся з вами порадами, рекомендаціями і техніками, що їх колись отримав від досвідчених професіоналів, - підтверджу він. - Спілкуючись із другом, я пропускаю технічні пояснення. Тож, наприклад, якби ви запитали мене:  "Скотт, на якій відстані від об’єкта зйомки треба поставити софтбокс, щоб отримати м’яке та красиве світло?", то у відповідь я б не читав вам лекцію про пропорції освітлення або модифікатори спалаху. У реальному житті я би просто обернувся до вас і сказав:  "Посуньте софтбокс якомога ближче до об’єкта зйомки, щоб він майже потрапляв у кадр. Що ближче софтбокс, то м’якше і більш обволікаюче світло". Я б говорив коротко і по суті. Саме так ми будемо з вами спілкуватися і в цій книжці".

Джон Теґґ. Тягар репрезентації: есеї про множинність фотографії та історії. – К.: Родовід, 2019

Як відомо, фотографія сама по собі "безлика", тобто вона позбавлена ідентичності. Її технологічний вимір змінюється залежно від того, що саме в неї вкладає автор, тобто від «влади» автора, які в неї інвестують. Її практичний вимір зумовлюють ті інституції чи агенти, які визначають і використовують її. Загалом функції фотографії у створенні культури прив’язано до конкретних умов її існування, а об’єкти, які з’являються в результаті фотографічної практики, набувають значення й виразності лише відносно цих історичних умов. Таким чином, історія фотографії позбавлена єдності. Вона мерехтить, то з’являючись, то зникаючи в різних точках інституційних просторів. Отже, й вивчати ми мусимо ці простори, а не фотографію як таку. Що саме – відповідь у цій незвичній книжці про множинність варіантів. Але хіба не те саме у житті, яке ми начебто самі обираємо?

Володимир Яцюк. Тарас Шевченко і світ фотографії. – К.: Критика, 2019

У посмертному виданні альбому-монографії визначного київського шевченкознавця, історика українського мистецтва та колекціонера вперше зібрано, заатрибутовано і класифіковано та докладно прокоментовано в культурному і подієвому контексті доби великий пласт фотографічної шевченкіани. Насправді це понад дві сотні світлин, як широко відомих, так і геть зовсім не знаних загалові. Зокрема розмаїті прижиттєві зображення Тараса Шевченка, краєвиди села Кирилівки та півострова Манґишлаку, що їх знімкували, відповідно, Григорій Шевченко та Іраклій Усков, фоторепродукція рисунка поета у труні й фотографія поетової родини біля церкви в Києві на Подолі під час перепоховання його тіла, груповий знімок копачів могили у Каневі та численні фота самої могили (починаючи від найпершого і до середини 1920-х років), «візитки» ХІХ ? початку ХХ століття із образом Шевченка, портрети людей із його найближчого оточення, а також світлини зниклих Шевченкових малюнків - рідкісні документи, завдяки яким маємо нині уявлення про ці твори.

Василь Шульга. Invisible Photo Business. Що має знати фотограф, який хоче знімати для світових брендів. – К.: Pabulum, 2019

Будівля на обкладинці цієї книжки символізує весь фотобізнес, а її автор запрошує на оглядову екскурсію. Зокрема можна дізнатися, що і як слід робити, аби стати професійним рекламним фотографом. Також ви познайомитесь із командою фотографа — спеціалістами, без яких серйозна рекламна зйомка була б неможливою. Нам розкажуть, чого рекламники очікують від фотографів, які перешкоди чекають, як побудувати вигідну співпрацю, і врешті-решт, як отримати велетенські гроші на реалізацію рекламних фотопроектів. А наприкінці у вас буде можливість взяти участь у рекламному проекті на всіх його етапах - препродакшн, продакшн і постпродакшн.

Книга "Invisible photo business" допоможе вам краще уявити, що таке фотобізнес. Це машина часу, яка покаже шлях людини у фотографії від підніжжя і до вершин. Сподіваємося книжка допоможе вам уникнути великої кількості помилок, яких припускаються початківці, і сконцентруватися на головному. Автор книжки, який народився в Житомирі, а навчався в Києво-Могилянській Академії - співвласник та генеральний директор компанії Positive Pictures.

Джордж Бейкер. Розширене поле фотографії. – К.: IST Publishing, 2019

Це третя книжка серії Small Run Books, що представляє три тексти американського мистецтвознавця Джорджа Бейкера, присвячені сучасній теорії та історії фотографії. У них автор розглядає стани фотографічного медіуму — рухому й нерухому картинки, аналізує період "нової речевості" на прикладі доробку її головного представника — Авґуста Зандера, ставить питання про долю фотографії й кіномистецтва в сучасному культурному виробництві, автономію фотографії та її нових форм. Джордж Бейкер - історик мистецтва, арт-критик, професор Каліфорнійського університету (UCLA). Здобув освіту в Єлі, а опісля - докторську ступінь в Колумбійському університеті, де його наставниками були Розалінд Краусс і Бенджамін Бухло. З 1990 року Бейкер регулярно пише для журналу Artforum, є одним із редакторів журналу October та видавництва October Books. Автор книги «Витвір, спійманий за хвіст. Франсіс Пікабіа й Дада в Парижі» (The Artwork Caught by the Tail. Francis Picabia and Dada in Paris, 2007).