Чому уряд хоче змінити норми споживання газу для населення. Експертне опитування

Україна прагне обліковувати спожитий населенням газ

В уряді ініціюють перегляд норм споживання та, відповідно, зростання тарифів для споживачів без лічильників, щоб змусити українців встановлювати прибори обліку. Але чи вирішить перегляд норм споживання проблему зі встановленням лічильників?

Встановлення одного газового лічильника коштує 5-6 тисяч гривень, що може собі дозволити далеко не кожна українська родина. Інший шлях - платити удвічі-утричі більше за газ та чекати, коли облгази забезпечать родину лічильниками.

Журналістка Еспресо.TV Ольга Чайка опитала експертів про можливий ефект у разі перегляду норм споживання газу.

Святослав Павлюк, виконавчий директор асоціації "Енергоефективні міста України":

"Норма споживання газу - це число, яке визначає, скільки газзбути можуть виставляти в рахунку без підтвердження, скільки насправді було спожито. Оскільки число було значно завищене, то у облгазів був газ, який вони списували на населення, але фактично не споживали. На мою думку, саме цей об’єм газу служив величезним ресурсом для тіньової переробки - на хімдобрива, на персональне збагачення облгазів".

Святослав Павлюк виступає за те, щоб поставити питання руба: або облгази оснащують споживачів лічильниками до початку 2021 року, або виходять з бізнесу.

"Я вважаю, що має бути прийнято принципове рішення - якщо ви неспроможні поставити облік, значить ви неспроможні вести бізнес. Кладете документи на стіл, виходите з цього бізнесу. Все", - каже Павлюк.

За його словами, питання стовідсоткового обліку спожитого газу першочергове, а встановлення норм немає сенсу: "Ми ніколи не будемо знати, скільки кому треба газу. Хтось навіть плиту не вимикає, хтось взагалі не користується, бо виїхав, умовно кажучи, в село на канікули. Просто має бути забезпечений облік".

Ігор Черкашин, координатор "Платформи з енергоефективності":

"Ініціатива щодо підвищення норм списання - винятковий лобізм від газових контор, яким все мало і не вистачає до кави по-віденськи (відвертий натяк на мільярдера Дмитра Фірташа, який перебуває у Відні, - Ред.)".

Ігор Черкашин радить споживачам без лічильників звертатися до Нацкомісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП): "Писати Регулятору, що певний будинок не забезпечують обліком в порушення закону, просити вплинути на ситуацію".

Олександр Трохимець, радник міністра у міністерстві енергетики та захисту довкілля

Пан Олександр пояснює необхідність переглянути норми споживання тим, що через занижені норми споживачі з лічильниками платять в тому числі за тих, хто не обліковує спожитий газ.

"Коли норми споживання занижені, облгази записують різницю до витрат і за це платять інші споживачі", - каже Трохимець.

Він говорить про необхідність обладнати всіх споживачів лічильниками, але називає цей план довгостроковим. А поки наполягає на відтермінуванні граничного строку досягнення 100%-го обліку (зараз це 1 січня 2021 року).

За словами Олександра Трохимця, споживачів без лічильників ще надто багато, їх треба фізично встигнути обладнати. Крім того, гостро стоїть питання оплати приладів. Витрати включені у тариф, але коштів недостатньо.

"Якщо є можливість купити лічильники, краще їх встановити", - каже Олександр Трохимець.