Як книжковий ринок Італії долає коронавірусну кризу

У перші місяці пандемії ситуація з італійським книжковим ринком була доволі критичною. У березні Італія втратила майже 70% книжкових продажів. Проте протягом 8 тижнів – з липня по вересень – ринок продемонстрував позитивні показники

Як уряду вдалося досягнути такої динаміки розповів представник Італійської асоціації видавців, професор П’єро Аттанасіо під час секторального модуля "Книжкова екосистема у часи змін: дослідження і рішення" цьогорічного форуму "Креативна Україна".

Велику роль у прийнятті рішень щодо подолання кризи зіграла ґрунтовна й актуальна аналітика. На початку травня Італійська асоціація видавців, під час обговорення заходів, які варто було б вжити для допомоги видавничій галузі, представила урядовим структурам найсвіжіші дані книжкового ринку.

"Це – дуже точні та вчасні дані про перші 39 тижнів цього року. Ці дані ми почали презентувати ще до того, як з’явилася інформація щодо продажів Amazon, який є певним benchmark, еталоном для порівняння. Під час обговорення ми сказали: "Дивіться, ось така у нас проблема. І, навіть якщо включити дані з Amazon, (вони трохи більш обнадійливі), все одно кризова ситуація є", – розповідає представник l’Associazione Italiana Editori.

Тоді уряд прийняв рішення здійснити точкові заходи фінансування –допомогти незалежним книгарням: фізичним і онлайновим. За словами італійського професора, ці заходи дуже добре спрацювали.

"Одна з причин, чому нам вдалося вийти в плюс –тому, що ми змогли запровадити ці заходи, не витративши великих коштів. Ми витратили менше, ніж могли б, якби роздавали гроші кому завгодно. Адже цільова допомога завжди допомагає найбільше. Тож нам вдалося дуже швидко відновити економічний стан книжкової галузі", –пояснює він.

Відтак у результаті Італія за вісім тижнів, починаючи з липня по вересень 2020-го, зуміла вийти на позитивні показники книжкових продажів.

Даними, якими оперував італійський уряд, П’єро Аттанасіо поділився і з українською аудиторією.

За його словами, у 2011 році електронна комерція у книжковому секторі Італії була відносно малою і становила 9%. У 2019-му частка ринку склала вже 27%. А станом на вересень 2020-го –43%. 

З березня по квітень майже дві третини книжок в Італії продавалися онлайн, адже фізичні книжкові крамниці були зачинені. І хоч після відкриття книгарень, наприкінці вересня, понад половина ринку повернулася до фізичних магазинів та паперових книжок, проте згодом онлайнкнигарні стали знову випереджати офлайнові – через нові карантинні заходи.

Також цікавою є ситуація під час пандемії з італійським ринком електронних книжок. Після того, як друковане книговидання більш-менш вирівняло показники, воно все ж складало на 13% менше, ніж 2019-го. Але абсолютно іншу картину бачимо з електронним книговиданням. 

Протягом травня продажі електронних книжок в Італії майже подвоїлися. За результатами перших дев’яти місяців 2020 року, італійські видавці зрозуміли, що електронні видання набагато актуальніші, переорієнтувалися і стали видавати їх на 13% більше, ніж торік.

У 2019 році, за обсягами книжкового ринку, Італія зайняла четверту сходинку серед європейських країн, після Німеччини, Франції та Великої Британії. Проте чи вдасться їй втримати цю позицію цього року – говорити ще рано. Все залежить від грудневих показників.

"Ми завжди були оптимістами і порівнюємо ситуацію, яка була рік тому. Однак, на жаль, друга хвиля пандемії призвела до суворих карантинних заходів, і ви бачите, що на різдвяні свята ніяких послаблень не передбачають. Тому ми не знаємо, наскільки вдалою буде наша різдвяна промокампанія. І, швидше за все, готуватимемося до втрат", – заявив П’єро Аттанасіо.

Повну лекцію на тему: "Прийняття рішень на основі даних у часи швидких змін. Кейс італійського книговидання" можна прослухати в записі українською та англійською мовами.