Чи вплинуть телевізійні санкції на медведчуківське свавілля у інших сферах?

Президент України Володимир Зеленський підписав указ про введення санкцій проти народного депутата від ОПЗЖ Тараса Козака, а також восьми товариств з обмеженою відповідальністю, що стоять за телеканалами 112, Newsone і ZIK

Фактично рішенням РНБО роботу медведчуківських ЗМІ заблоковано на 5 років. 
 
Що б не спонукало Зеленського до такого вчинку - падіння рейтингів чи тиск з боку США, вплив держави-агресора в Україні має бути зведений нанівець. І стосується це не лише телевізійного мовлення.
 
Медведчук - не просто медіамагнат. В цілому компанії з його орбіти обіймають впливові позиції в царинах металургії, енергетики та транспортування нафтопродуктів.
 
Попри те, що українська економіка демонструє стабільний спад, голова політради партії ОПЗЖ - в десятці найбагатших людей країни. За даними рейтингу видання "Фокус", у 2020-у році статки кума Путіна суттєво збільшилися і становлять 1,2 мільярди доларів. 
 
Цей парадокс не пов’язано з вдалими рішеннями кризових менеджерів Медведчука, йдеться про тіньові фінансові потоки, мережу котрих кум Путіна активно розвиває. Як вже неодноразово писали журналісти, зараз люди з орбіти Медведчука - чи не найголовніші рейдери країни.
 
Зокрема, восени 2019-го року вони здійснили протиправне захоплення Івано-Франківського Центрального ринку.
 
Справжні власники об’єкту упродовж 1,5 року не мають можливості користуватися своїм майном, оскільки на ринку хазяйнують окупанти - таке собі ТОВ "Марксмен компані", пов’язане з людьми з ОРДЛО, а також з бізнес-партнерами Віктора Медведчука. 

Журналісти з’ясували, що за захопленням ринку стоїть родина Белзів, пов’язана з кумом Путіна через паливні схеми. Фактично Белзи є підставними особами, через котрих Медведчук заробляє на паливному ринку. Брати Тарас і Петро родом з Прикарпаття. Там, у селі Підгір’я, живуть їхні батьки та розташовано багато об’єктів бізнесу - ресторани, оздоровчо-рекреаційні комплекси та компанії з групи Петра Белза "Векслер груп", що займається імпортом та реалізацією нафтопродуктів та зрідженого газу. 

Петро Белз — генеральний директор компанії "Анвітрейд", що контролює роботу нафтопродуктопроводу "Самара-Західний напрямок", переважна більшість пального йде саме по ньому.
 
Раніше журналісти з’ясували, що ТОВ "Прикарпатзахідтранс", котре володіє трубопроводом, пов’язане з Сергієм Медведчуком і Богданом Козаком -  братами самого кума Путіна та його однопартійця Тараса Козака, котрий є офіційним власником прокремлівської медіа-імперії і спільно з нею потрапив під підписані Зеленським санкції РНБО. 

Куратором Белза називають ізраїльського бізнесмена Нісана Моісеєва, чия компанія "Глуско Україна" є імпортером скрапленого газу з Росії, а саме з заводів "Роснєфті". Моісеєв розвиває власну мережу заправок під торговельною маркою "Глуско", він бізнес-партнер та, ймовірно, друг кума Путіна Віктора Медведчука. У листопаді 2016-го року журналісти "Радіо Свобода" зафіксували, як Медведчук з Моісеєвим на приватному літаку разом прилетіли з Москви до Києва. 

На причетність оточення Медведчука до захоплення Івано-Франківського ринку вказує і той факт, що рідною сестрою представника рейдерів виявилась директорка чотирьох фірм Нісана Моісеєва. 

23-го липня минулого року державний реєстратор на підставі підробленої довіреності переписав компанію "Торговий сервіс" - справжніх власників Івано-Франківського Центрального ринку - на кіпрську фірму "Танкмар шипінг Ко ЛТД". Представником кіпріотів в Україні назвався такий собі Дмитро Володимирович Бондаренко з Кременчука Полтавської області. Журналісти з’ясували, що в одній квартирі із ним зареєстрована його сестра - Пивовар Олена Володимирівна. Жінка виявилась директоркою 4-х фірм, заснованих саме другом і бізнес-партнером Медведчука Нісаном Моісеєвим: ТОВ "Роксолана", ТОВ "Кершер", ТОВ "Каскад- агросервіс" і ТОВ "Восток-інвест". Усі ці фірми були засновані Нісаном Моісеєвим та його кіпрськими компаніями "Глуско енерджі лімітед" та "Глуско Енерджі Менеджмент Компані лімітед". 

Журналісти припускають, що захоплення Івано-Франківського центрального ринку, котрий щодня приносить рейдерам 100 000 грн прибутку, відбулося з метою акумулювання готівки: торік вона знадобилася ОПЗЖ для підкупу виборців на місцевих виборах, а нині дозволяє куму Путіна оперативно вирішувати поточні справи, зокрема, у судах. 

Тож закриття телеканалів кума Путіна має не лише припинити російську пропаганду, але й стати поштовхом до розслідування інших незаконних дій Медведчука та його оточення.