Про зміни до Конституції України

Читаючи проект змін до Конституції, помітила відвертий правовий ляп. закріплений у перехідних положеннях.

Отже, під соусом децентралізації українцям підсувають свиню а-ля Донбас по-особливому.Патріотичні емоції - відкидаємо геть у сторону і беремось за положення конституційного права.

Одне з таких положень є конституційний закон.Що це таке?.Положення закріплені у Конституції України посилаються на конституційні закони або зобов'язують їх прийняття законодавчим органом країни.Наприклад, положення про народних обранців -  посилається на конституційний закон "Про вибори народних депутатів".Органічні закони, як їх ще називають - повинні пройти  особливу процедуру ухвалення.

А тепер повертаємось до перехідних положень у проекті змін до Конституції України, а саме до п.18 де йде мова про встановлення особливого режиму місцевого самоврядування на окупованих територіях з посиланням на закон України "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської області ". Особисто у мене виникло питання: як Конституція України може посилатись на звичайний закон? Це щось новеньке у конституційному праві, що обов'язково розтлумачить Конституційний Суд України.

Як на мене, щоб легітимно протягнути цей де-факто статус - слід переголосувати у парламенті за відповідною процедурою передбаченою для конституційного закону.Але не думаю, що це зрадливе чудовисько отримає потрібних 300 голосів.

 

Ніна Тимків, політолог