Реформи і вуйна Параска

Казка про життя

Обіцянками про краще життя - вуйна Параска  сита аж позав'язок. Її плечі гнуться від важкої праці,  з якої ледь вистачає на життя. А вуха, звісно, провисають від макаронів про реформування громади.

Наваривши вареників й відвідавши недільне богослужіння, вуйна Параска вирушила до своєї куми, щоб трішки попліткувати та поділитись враженнями від поважного пана, що показували по телевізорі.Кума. Як і годиться - налила чарочку наливку з карпатських лісових ягід і запросила до столу.

- Параско, а що чути? Говорять про якісь рехформи і рехформаторів. А, що то такє?

- О, виділа по телевізорі поважного пана, який такими мудрими словами розповідав про оті рехформи, що я ледь втямила про що йде мова. Сам пан нарік себе рехформатором і пообіцяв громаді, що вчені хлопаки будуть нам тлумачити про те, що ми не можемо відчути, бо рехформування то складний процес, який видно не одразу. Але я собі думаю таке: ото тобі. кумонько, показують файну міні спідницю і красиві мешти на високих підборах.

- Параско, з нашим цилюлітом і болячками, хіба-що тапочки з спіднецею нище коліна.

- Е, ні. Мудрий пан, посадить тебе на спеціальну дієту, заставить займатись гімнастикою, щоб тримати в тонусі м'язи. А ще візьметься за лікування твоїх болячок: гнатиме в шию гельмітів-паразитів з твого організму, що смокчуть твою силу, напуватиме цілющими трав'яними чаями. З часом організм омолоджується, починає добре битись серце і рухатись кров по всьому організму.Тоді ти зможеш одіти міні спідницю і взути високі підбори й продефілювати на подіумі так, що злих сусідів жаба задавить.

- Ото файні ті рехформи. Я ще Петра свого порадую.

Кумонько, це  - реформування звичного життя громади, але не нашого, на жаль. У нас з тобою, якраз рехформи: гнемо спини, затягуємо паски і слухаємо казочки про солодке життя яке не за горами. Відкриваємо гаманець, а він порожній, бо ціни злетіли вгору, залишивши позаду заробіток. Йдемо до пана в адміністрацію громади за довідкою чи якимось юридичним папірцем, а він за це вимагає плату, бо за плату отримав свою посаду і тепер відробляє гроші. А за лікаря вже й страшно згадати. І так усюди.

Важко зітхнула вуйна Параска зі смутком в очах. Кума заварила запашної кави. Посиділи, побалакали...

 

Ніна Тимків, політолог