На західному фронті

Українська громада міста Гамбурга була спантеличена новиною, яка згодом визвала і обурення, а саме: запрошеня на концерт, що проводятъ музиканти з Санкт-Петербургу, під назвою "Російсько-український концерт миру".

Вчора ми одержали запрошення на концерт під назвою "Російсько-український концерт миру" що проводять російсько-німецькі виконавці під егідою міністерства культури землі Гамбург. У анотації до концерту мова йде про те, що — цитата: "перед лицом политической напряженности и военного противостояния на юго-востоке Украины концерт должен с помощью объединяющей силы музыки стать знаком бережного отношения к общим культурным корням". Також — "исполнители — музыканты как русского, так и украинского происхождения. Вместе мы хотим показать, что поиск музыкальной гармонии можно перенести в реальную жизнь. Совместное музицирование, как символ мира".

Цей текст викликав в нас подив і нерозуміння.

По-перше, тут закладена підміна понять — генерується ідея, що існує етнічне протистояння між росіянами та українцями, а той факт, що держава РФ напала на державу Україна, навпаки, замовчується.

По-друге, незрозуміло, чому акцентується увага на етнічному походженні музикантів, тоді як має значення громадянство і громадянська позиція, і українці усвідомлюють себе як політичну націю, що об'єднує етнічних українців, євреїв, татар, росіян, тощо.

По-третє, і найважливіше — незрозуміло, чому ці організатори концерту виступають від імені України — невже лише тому, що деякі з музикантів мають етнічне українське коріння?

Організатори концерту відомі також наступним висловлюванням: “И еще по теме: на следующий день после исторического референдума мы с оркестром были в Севастополе с большим концертом. Музыканты местной филармонии рассказали страшные вещи о том, как на протяжении последних 20 лет пребывания Крыма в составе Украины политика в сфере культуры была сформирована так, что оркестрам было практически запрещено играть русскую музыку. Составлялся пул, в котором русской музыке отводилось 5-7% основного времени. А остальное время делилось пополам между украинскими композиторами и европейскими. Между тем есть лишь два или три украинских композитора, о которых можно серьезно говорить. Таким образом 20 лет формировался взгляд слушателей: есть европейская музыка и украинская, а русской музыки нет. И если смотреть по произошедшим в результате событиям, эта политика возымело огромный успех.”

Такий захід на тлі російського війська в Криму та на Донбасі виглядає наругою над полеглими і пораненими українськими військовими. Також він створює у німецької громадськості спотворене враження, що на Донбасі відбувається етнічний конфлікт, у якому Україна відіграє активну роль. На нашу думку, це досить тонке спотворення реальності потребує реакції української спільноти, а може і консулату, як офіційного органу, що репрезентує Україну. А саме — чітка заява, що миру заважають не етнічні фактори, а російська агресія на сході України. І концерт тут ні до чого. Ми були б вдячні, якби ви оприлюднили нашу позицію для широкого загалу, и , якщо це можливо, для Kulturbehörde Hamburg,(минист. культури Гамбургу) що оголошена як шеф цього концерту..

 

З повагою,

ініціативна група:/підписи/