Про національний природний парк "Холодний Яр"

Украіна залишається туристично нерозвинутою і невідомою, екологічно незахищеною

Провели дискусію про створення національного природного парку " Холодний Яр" за участю міністра екологіі Остап Семерак , представників інших зацікавлених міністерств, черкаськоі влади, науковців, депутатів Ostap Yednak, лісників і всіх причетних. 

Підтримую тих колег, які відстоюють позицію, що створення такого парку сприятиме розвитку Черкащини, збереженню унікальноі природи Чигиринщини-Кам'ящини і історичноі спадщини цієі місцевості.

Кілька місяців тому я відвідала місця, пов'язані з Холодноярською республікою, і на власні очі бачила, наскільки недовикористовується унікальний туристичний потенціал регіону: там немає інфраструктури, ліси захаращені , а місцеві жителі живуть несправедливо бідно. 

З подивом почули сьогодні на нараді у Києві повну відсутність аргументів, і ,натомість , міфи і емоціі від представників місцевоі влади Кам'янщини, які хизуються тим, що вони проти природнього парку. А ж мають дбати про розвиток регіону і його економіки та туризму , про захист екологіі. 

Отже, ми з подивом почули, що створення парку стане катастрофою і що вони затято збирають підписи проти . Чому? Бо , мовляв, парки приватизують. І це говорять голови сільрад, де немає клаптика землі, не взятого на 50 років в оренду новітніми латифундистами...

Бо поставлять паркан... Це повна нісенітниця, бо якраз створення парку не передбачеє нікого загородження місцевості , скорочення робочих місць лісників , заборони місцевому населенню збирати гриби і ягоди.

Але, так, забороняється браконьерство і промислова жорстока вирубка лісів. При цьому залишається санітарна і обмежена, за дозволами вирубка для потреб місцевоі громади.

Ми всі в теоріі любимо свою історію і козацьку спадщину , всі хочемо жити в Європі, а на практиці дуже часто не сприймаємо європейські правила. Особливо неприпустимо, коли саботує практичну євроінтеграцію місцева влада, ще й накручує місцеве населення, не надаючи жодних реальних аргументів .

В ЄС середня площа заповідних територій по краінам складає більше 15%( в Словеніі, наприклад, аж 32%). І від цього тільки виграють екологія, природнє середовище, населення, туристична сфера і сфера обслуговування.

В Украіні площа заповідних територій становить лише 6%, а на Черкащині...3%. Хто головний противник? Як не дивно місцева влада, яка залякує і накручує селян, годує іх нісенітницями і страшилками про паркани вздовж лісу.

Та якраз в нас набудували цих парканів, забрали в людей річки, ліси, озера. Маємо звільнити то все від парканів і від бруду, навчитися дбати про природу, дбайливо використовувати іі і насолоджуватися.

Тому працюємо над створенням національного природного парку " Холодний Яр" і сподіваємося на діалог в цім важливім питанні всіх справжніх патріотів Черкащини.

Бо інакше маємо якийсь екологічний сепаратизм - там ліси вирубають, там бурштин копають незаконно, там проти парку, там проти при,рати незаконне сміттєзвалище, а Украіна тим часом залишається туристично нерозвинутою і невідомою, екологічно незахищеною.

Джерело