Південна Корея купить 40 винищувачів F-35

Південна Корея в рамках оновлення парку винищувачів вирішила купити у США 40 літаків F- 35

Про це 22 листопада було видано офіційну заяву Об'єднаного комітету начальників штабів південнокорейської армії, повідомляє Lenta.ru.

Поставки винищувачів почнуться з 2018 року і триватимуть чотири роки. Серед вимог, які корейські військові пред'являють літакам, значиться здатність нести ракети «повітря-повітря» і « повітря-земля».

Корейські влада вирішила, що залежно від бюджету і ситуації з зовнішніми загрозами вони можуть докупити ще 20 F- 35A. Рішення про це Сеул буде приймати не раніше 2023 року.

Тендер на покупку 60 нових винищувачів Південна Корея оголосила в 2011 році. Загальна сума закупівель - 7,5 мільярда доларів. У конкурсі також брали участь американські літаки F- 15SE і європейські Typhoon . Крім того, напередодні закінчення тендера з неофіційним пропозицією виступила Росія. Москва представила корейцям перспективні винищувачі Т- 50 (ПАК ФА).

Закупівлі F- 35A проходять в рамках масштабної програми по заміні 150 застарілих винищувачів F-4 Phantom II і F-5 Freedom Fighter/Tiger II.

Заява південнокорейського генштабу пролунала на тлі чергових погроз з боку КНДР. Напередодні річниці проведеного Північчю обстрілу південнокорейського прикордонного острова Єнпхендо Пхен'ян лякає Південь руйнуванням резиденції президента країни й перетворенням її на "море полум'я".