Британці порадили 100 книг для дітлахів

Британці склали список зі 100 книг, які треба встигнути прочитати до 14 років. Перше місце зайняв роман Коллінз "Гаррі Поттер"

Перша книга про пригоди юного чарівника Гаррі Поттера, написана Джоан Роулінг, - "Гаррі Поттер і Філософський камінь" - стала найпопулярнішим дитячим виданням в Великобританії, повідомляють “РИА Новости” з посиланням на Guardian.

Організація Booktrust проводила опитування серед 25 тисяч маленьких читачів і склала "Список 100 книг, які варто прочитати до чотирнадцятиліття". При виборі творів співробітники фонду головним чином враховували наявність цікавого та оригінального сюжету, мову автора, стиль оформлення, популярність, здатність розширити кругозір читача і пройти випробування часом.

За "Гаррі Поттером" слідує трилогія "Голодні ігри" Сьюзен Коллінз. Третє місце зайняв роман Рональда Даля "Великий і Добрий велетень", четверте - книга "Дуже голодна гусениця" Еріка Карла. На п'ятому місці - "Віні - Пух" Алана Мілна .

Бренд "Гаррі Поттер" в даний час оцінюється в 7 мільярдів фунтів стерлінгів. Мати трьох дітей, 47-річна Джоан Роулінг є найбагатшою письменницею Великобританії. За даними щорічного списку Sunday Times Rich List, її стан оцінюється в 560 мільйонів фунтів стерлінгів (900 мільйонів доларів), її статки більше, ніж у королеви Великобританії Єлизавети II. Серія з семи романів Роулінг про Гаррі Поттера, випущених в 1997-2007 роках, видана загальним тиражем в 400 мільйонів екземплярів і переведена на 65 мов.