Китайський «Нефритовий заєць» готується до подорожі на Місяць

Китайський дослідницький апарат "Нефритовий заєць" буде доставлений на Місяць за допомогою ракети-носія на початку грудня, повідомили державні ЗМІ Китаю

Назву для зонду було вибрано за допомогою інтернет-голосування, та відсилає до китайського фольклору. Апарат зможе підійматися на узвишшя під кутом до 30 градусів і пересуватися зі швидкістю 200 метрів на годину.

Китайська місія з дослідження Місяця "Чан-е-3" включає три етапи - вихід на орбіту Місяця, приземлення на його поверхню і повернення назад на Землю.

Нагадаємо, плани запуску цього зонда викликали неоднозначну реакцію американських дослідників. Річ у тому, що вихлопи двигунів китайського зонда "Чан-е-3" можуть перешкодити роботі американського зонда LADEE, який вивчає місячну атмосферу. До такого висновку прийшов співробітник Лабораторії прикладної фізики Університету Джона Хопкінса Джефф Плескіа.

На думку Плескіа, викиди продуктів горіння і частинок палива в результаті посадки китайського апарату істотно забруднять місячну атмосферу. Разом з тим, він зазначає, що негативні ефекти можуть бути зведені до мінімуму, якщо, наприклад, китайці будуть заздалегідь повідомляти інженерам NASA про включення двигунів на апараті.