ЄС залишив ще одну шпаринку для України

У проекті декларації Вільнюського саміту залишили речення про підписання Україною Угоди про асоціацію

Сьогодні журналісти отримали змінений текст проекту декларації Вільнюського саміту учасників ініціативи «Східне партнерство» та «українське речення» залишилось там незмінним, повідомляє Радіо Свобода.

"Сьогодні була підписана угода про асоціацію між ЄС і Україною, включно з зоною поглибленої і всеохопної вільної торгівлі", - зазначено в проекті декларації. Як вважає видання, це означає, що в Європейському союзі досі не виключають можливості, що президент України Віктор Янукович іще змінить думку перед самітом чи вже під час саміту й таки вирішить підписати цю угоду.

Остаточний текст буде схвалено лише на на саміті ініціативи ЄС «Східне партнерство» у Вільнюсі 29 листопада після того, як його схвалять голови урядів чи держав країн-членів ЄС, а також представники шести країн-партнерів – Азербайджану, Білорусі, Вірменії, Грузії, Молдови й України.

Угоди, схожі на ту за підписання якої зараз виступають активісти Євромайдану, мають парафувати Грузія і Молдова. Вірменія нещодавно оголосила про намір вступати до Митного союзу, що виключає можливість вільної торгівлі з ЄС.

Нагадаємо, ЄС відмовилась торгуватися з Росією, хто дасть Україні більше коштів. Також на засіданні Кабінету міністрів, де було ухвалено розпорядження про призупинення підготовки до підписання угоди, була відсутня частина міністрів.

Раніше 21 листопада уряд Миколи Азарова прийняв рішення призупинити підготовку до підписання угоди про асоціацію з ЄС. В свою чергу Єврокомісар з питань розширення Штефан Фюле зазначив, що прем'єр-міністр Азаров має час на роздуми до ранку п’ятниці, 29 листопада. В свою чергу, Азаров не виключає підписання угоди про асоціацію з ЄС на наступному саміті, який відбудеться у квітні-травні наступного року. Пізніше Азаров зізнався, що відмовився від ЄС на вимогу Росії.