Білорусь шантажує Україну затягуванням демаркації кордону

Голова державного прикордонного комітету Білорусі Леонід Мальцев заявив, що демаркація білорусько-українського кордону може протривати близько 7 років

Голова державного прикордонного комітету Білорусі Леонід Мальцев заявив, що демаркація білорусько-українського кордону може протривати близько 7 років

Такий довгий термін обумовлений складністю рельєфу держкордону між двома країнами - болота, річки, радіаційний заповідник, дороги, які ідуть по території то одної держави, то іншої, твердить чиновник. Мальцев не виключив, що Білорусі доведеться домовлятися з Україною навіть про обмін територіями, - повідомляє РИА "Новости - Україна " .

Києву протягом багатьох років не вдавалося отримати від білорусів документ, що фіксує українсько-білоруський держкордон. Відповідний договір був підписаний ще в 1997 році, проте Білорусь всіляко затягувала ратифікацію документа. В обмін на неї Мінськ вимагав погашення боргів українських суб'єктів господарської діяльності перед Білоруссю, що утворилися ще в 1992 році, коли держави виходили з рублевої зони: білоруси вважали, що після розпаду СРСР їх підприємства перерахували українським гроші за межі не поставлену їм продукцію . Йшлося про суму в $ 50-60 млн. Дійти компромісу в цьому питанні Києву з Мінськом вдалося лише напередодні парафування україно-європейської Угоди про асоціацію торік.

Примітно, що Мальцев буквально процитував слова голови МЗС Білорусі Володимира Макея, сказані ще на початку листопада. Саме тоді напередодні Вільнюського Саміту було встановлено перші прикордонні знаки між двома країнами. Для України це було вкрай важливо: відсутність територіальних проблем - одна з умов європейської інтеграції. Очевидно, що й нинішня заява  - це елемент тиску, щоправда, неясно, в інтересах тільки Мінська чи всього Митного Союзу. Як би то не було, Білорусь розпочала новий етап торгу з Україною. Питання, що стане його предметом.