Сьогодні святкують 100-річчя від дня народження Амосова

До дня народження видатного кардіохірурга Миколи Амосова випущено фільм та ювілейні монети

До ювілею видатного кардіохірга розробили ряд заходів: наукові конференції, семінари, лекції, випуск поштових марок та монети. 

Крім того, до дня народження каріохірурга вийде документальний фільм «Амосов: сторіччя», ініціатором створення якого була донька вченого Катерина Амосова.

Амосов - видатний радянський та український кардіохірург, вчений-медик, винахідник новітніх методик лікування серця. Він врятував тисячі людей, впровадив новітні методики в кардіохірургії і створив Національний інститут серцево-судинної хірургії, в якому щорічно роблять більше 5 тис. операцій.

Загартування на все життя Амосову дала Друга світова війна. Усі військові роки Амосов пропрацював польовим хірургом в найскладніших умовах і шаленому ритмі. Траплялося, що на 2,5 тис. поранених доводилося лише п'ять лікарів, тому на добу Амосову випадало лише кілька годин для відпочинку. Але відомий кардіохірург труднощів ніколи не боявся, вважаючи, що вони лише загартовують витримку і характер.

Довгий час він спеціалізувався на хірургії легенів, і часто рятував тих пацієнтів, за яких ніхто не брався. Потім він змінив профіль, взявши курс на кардіохірургію, де впровадив масу нововведень. Наприклад, одним з перших у Радянському Союзі з колегами створив апарат штучного кровообігу (АШК ), після чого найскладніші операції на серці стали реальністю.

А в 1962 році після поїздки в США Амосов першим у Союзі вшив своєму пацієнтові штучний клапан зі стулками. Для створення останніх він використовував куплену в Америці нейлонову сорочку.