Сьогодні євромайданівцям покажуть фільм про Межигір'я

Сьогодні ввечері організатори фестивалю про права людини Docudays UA в Будинку профспілок покажуть фільм про резиденцію Президента України Віктора Януковича “Межигір’я

Документальний альманах “Відкритий доступ” складається з 5 новел: “Межигір'я” (автор — Володимир Тихий), "Афганець“(автор — Дмитро Коновалов), “Школа” (автор — Сергій Андрушко), “Дім з Химерами” (автор — Жанна Довгич), “У кутку” (автор — Дмитро Тяжлов), повідомляє УНН.

Герої фільму не знайомі одне з одним. Їх об’єднує лише бажання вирішити важливе для них питання, скориставшись можливістю подати запит на отримання публічної інформації. В новелі “Межигір’я” журналіст за допомогою цього закону намагається отримати інформацію про резиденцію Президента України Віктора Януковича.

В 2011 році в Україні був ухвалений новий закон “Про доступ до публічної інформації”. Він дозволяє запитувати у державних органів інформацію, яка раніше була недоступною або взагалі закритою для звичайного громадянина.

Нагадаємо, прем’єра фільму відбулась 25 березня на фестивалі документального кіно Docudays UA. За півроку під час презентацій і обговорень фільму в різних містах України організатори неодноразово стикалися з перешкоджанням у проведенні заходу. У Миколаєві й Феодосії за кілька годин до прем’єри відмовили надати приміщення, в Донецьку зникла електрика, у Сімферополі невідомі підкинули в залу димову шашку.

Під час презентації фільму у Києві до кінотеатру завітало близько 30 безхатченків, які палили та пили горілку прямо у залі показу. Потім глядачів закидали димовими шашками, а під кінець сеансу кінотеатр замінували.