Опитування росіян: домінують невпевненість, страх та образа

Опитування відразу кількох соціологічних служб - фонду "Громадська думка", компанії "Ромир" і Левада-центру - зафіксували різке зростання песимізму у росіян

Більшість опитаних у листопаді констатували, що бідніють, і чекали стрибка інфляції та падіння курсу рубля. 40 відсотків респондентів регулярно відчувають страх, відчай, образу і заздрість, повідомляють Грани.ру.

У грудні росіяни стали істотно гірше оцінювати свій як поточний, так і майбутній стан. Також зросли інфляційні очікування. Як повідомляють "Ведомости", про це йдеться у підготовленому для Центробанку РФ звіті фонду " Громадська думка".

У порівнянні з вереснем, коли проводилося попереднє опитування, частка тих, що відчули сильне зростання цін зросла вдвічі - до 44 відсотків, це чотирирічний максимум; частка тих, котрі очікують високої інфляції в найближчому місяці збільшилася з 13 до 29 відсотків, а в найближчі три місяці - з 15 до 20 відсотків. Відповідно, скоротилися частки тих, хто вважає зростання цін помірним або незначним.

Найсильніше впала оцінка особистого матеріального становища : лише 11 відсотків росіян вважають, що воно у них за минулий рік покращилося, 28 відсотків - що погіршилося. Наступного року поліпшення чекають 15 відсотків, погіршення - 18 відсотків. Песимізм пов'язаний з негативними оцінками економічних перспектив: прогнози росіян щодо рівня безробіття, корупції та рівня життя однозначно негативні, фіксують соціологи. 42-45 відсотків опитаних вважають, що безробіття і корупція будуть рости, а рівень життя - знижуватися, і тільки 4-12 відсотків вірять у поліпшення ситуації. Кожен четвертий чекає подальшого погіршення положення в промисловості, поліпшення - трохи менше ніж кожен сьомий.

Зростання песимізму впливає на споживчу поведінку, помітною тенденцією якого стало "позбавлення" від грошей, вважають соціологи. Люди стали рідше запасатися продуктами, частіше - купувати товари тривалого користування, в тому числі за рахунок кредитів, використовуючи подібні вкладення як аналог заощаджень. Як і раніше більшість опитаних - 40 відсотків - вважає, що зараз невідповідний час для заощаджень, їх з'їсть інфляція

Соціологи з центру " Ромир " прийшли до висновку, що росіяни стали менше їсти і пити. За їх даними, в листопаді витрати на продовольство знизилися в порівнянні з торішніми показниками більш ніж на 20 відсотків, а витрати на непродовольчі товари зросли на 50 відсотків. При цьому загального збільшення витрат не сталося. Такого, щоб номінальні витрати падали два місяці поспіль, не було навіть у кризу, констатують соціологи.

Соціологи Левада-центру звернули увагу на зростання у населення "депресивної компоненти", що падала з 1990- х років аж до 2008 року. У 2008 році майже половина - 49 відсотків опитаних ( максимум з 1999 року) - помічали серед свого оточення зростання такого комплексу почуттів, як надія, гідність, впевненість, свобода, гордість, відповідальність. У 2013 році таке спостерігали тільки 30 відсотків опитаних. Останні п'ять років ця частка послідовно знижувалася і в 2013 р. стала менше, ніж частка тих, які помітили ознаки і зміцнення втоми і розгубленості ( 31 відсоток). З 2010 року стали рости агресія, страх, відчай, образа і заздрість, фіксує Левада-центр: цього року їх відчували 40 відсотків опитаних - більше було лише 1999 року.