Майдан загальмував нову Конституцію Януковича, але її можуть ухвалити восени

Опозиція пропонує не писати новий основний закон, а повернутись до варіанта 2004 року

Про це розповів голова Конституційної асамблеї, перший президент України Леонід Кравчук, повідомляє "Сегодня".

За словами Кравчука текст концепції, який вчора був оприлюднений, залишилося затвердити на черговому засіданні асамблеї в середині січня та дочекатися висновків Венеціанської комісії до березня. Після чого текст буде відправлено президент, який зареєструє проект в Раді.

За словами Кравчука,  якщо б не Євромайдан концепцію затвердили б ще на початку грудня.

Втім за думкою першого заступника голови фракції Партії регіонів Михайла Чечетова внести правки до Конституції можна буде лише восени: "За процедурою вони повинні прийматися на двох різних сесіях. Тобто, якщо правки подадуть навесні, то вже восени ми можемо проголосувати. Тим більше там немає таких змін, які б вимагали проведення референдуму".

Восени для затвердження нового основного закону буде потрібно 300 голосів, а опозиція не планує голосувати за текст від Кравчука. За словами лідера фракції "Батьківщина" Арсенія Яценюка, Україні потрібна Конституція 2004 року: "Це можливо через прийняття відповідного рішення в Раді. Президентські вибори в Україні будуть дострокові, так як повноваження президента скоротяться до 4 років". Розробляти новий проект Конституції планує також громадська організація "Майдан".

Нагадаємо, у проекті концепції змін до основного закону Конституційна асамблея знизила залежність генпрокурора від Верховної Ради, відмовилася від ідеї спростити процедуру імпічменту президенту, але дала парламенту контроль над призначенням міністрів.Також до тексту внесена можливість "народного вета".

У інтерв'ю Еспресо.TV один з авторів Концепції розказав, що у тексті є натяки на повернення Конституції 2004 року, крім того призначення суддів президентом є формальністю, тоді як реально це буду проходити на конкурсних засадах,

Раніше, опозиція заявила про необхідність нової Конституції, яка обмежить права президента.