Поліція Мексики намагається роззброїти місцевих дружинників

Мексиканські сили безпеки, спрямовані в штат Мічоакан на заході країни для забезпечення безпеки і наведення порядку, почали роззброювати місцеві добровільні дружини

"Групи самозахисту", сформовані місцевими жителями для захисту від наркокартелів, раніше взяли під контроль деякі міста штату.

Мексиканська армія тим часом прибула до міста Нуева Італія, де в неділю відбулися зіткнення між жителями та членами наркокартелю "Лицарі ордену тамплієрів", повідомляє ВВС.

Міністр внутрішніх справ Мексики Мігель Анхель Осоріо Чонг закликав дружинників скласти зброю. За словами чиновника, вони повинні або вступити на службу в поліцію, або роззброїтися.

Лідери добровольчих дружин так чітко і не пояснили, чи будуть дружинники роззброюватися.

Хосе Мануель Мірелес, лідер Генеральної ради громад і дружинників Мічоакана у відеозверненні з Мехіко, де він проходить лікування після вертолітної аварії, сказав, що він уважно вислухав звернення глави МВС.

Але в наступному відео Мірелес заперечує, що наказав своїм дружинникам роззброюватися, пояснивши це тим, що не може віддавати подібні накази без загального обговорення у Генеральній раді.

Інші лідери дружинників кажуть, що не складуть зброї. Естаніслао Белтран, лідер дружинників Тепалкатепека, повідомив, що двоє з його людей загинули в протистоянні з федеральними силами.

"Ми будемо стояти на смерть, всі ми! " - попередив він. Офіційного підтвердження цих смертей не послідувало.

Дружинники вважають, що перш ніж просити їх роззброюватися, федеральні сили повинні знешкодити членів картелю "Лицарі ордену тамплієрів".

Як заявив Естаніслао Белтран, головна мета загонів - "очистити цей район від Лицарів ордену тамплієрів".

"Якщо федеральні сили схоплять всіх ватажків Лицарів, таких, як Чауйо на прізвисько Тута або Кіке, тих, хто стоїть за викраденням людей, тоді ми подумаємо, що нам робити", - сказав дружинник.

Перші добровільні дружини почали діяти в Мексиці 2013 році в відповідь на розгул насильства, тортур і викрадення людей членами картелів. Місцеві жителі кажуть, що у них просто не було вибору.

"Лицарі ордену тамплієрів " - картель, котрий контьролює продаж наркотиків в США. Його члени звинувачують дружинників в тому, що ті нібито вступили у змову з членами протиборчого картелю "Нове покоління". Дружинники заперечують подібні звинувачення.