Богатирьова в чотири рази скоротила витрати на лікування онкохворих дітей

Сума, виділена Раїсою Богатирьовою, міністром охорони здоров'я, та місцевими бюджетами менше на 20% від реальних потреб

На лікування онкохворих дітей України на 2014 рік передбачено 50 млн грн, інформує espreso.tv з посиланням на повідомлення виконуючої обов'язки голови Опікунської Ради лікарні "Охматдит" Ганни Гопко.

За її словами, дана сума складає не більше 20% від необхідної. Вона відзначає, що 50 млн грн це майже у 4,5 рази менше, ніж минулорічні 216 млн, і майже вдчіві менше, ніж 2012-ого.

"Гарні пріоритети у влади: нехай діти помирають, лиш би міліціонери були ситі із своїми 18 мільярдами (стільки закладено на фінансування МВС у держбюджеті-2014)", - зазначає вона.

Відомо, що фінансування дітей з онко- та онкогематологічними хворобами також передбачено з відрахуваннь від проведення державних лотерей, але волонтери зазначають, що наповнення цього спецфонду є непрогнозованим і у кращому випадку гроші з нього надійдуть лише в серпні.

"А тендери не проводитимуться без грошей і діти сидітимуть на 50 мільйонах гривен до вересня", - підкреслює Гопко.

Окрім того, на дорослих онкохворих, за даними волонтерки, передбачено 298 млн грн замість необхідного мінімума у 1,7 мільярда грн.

Як повідомляла Всесвітня організація охорони здоров'я наприкінці 2013 року, у світі спостерігається стрімке зростання онкологічних захворювань, які як і раніше є провідною причиною смерті. Так, впродовж 2012 року було виявлено більше 14 мільйонів нових випадків раку і зареєстровано більше восьми мільйонів випадків смерті, пов'язаних з онкологією.