Журналіст Саттер довів, що не порушував міграційного законодавства Росії

Американський журналіст Девід Саттер звинуватив російське МЗС в приховуванні фактів, що вказують на причину заборони для нього на в'їзд до Росії

Про це він написав увечері 14 січня на власному сайті, передає Lenta.ru

За словами Саттера, він постійно перебував у контакті з російським зовнішньополітичним відомством і дотримувався всіх його інструкціями щодо реєстрації та отримання візи. Журналіст визнав, що з 21 по 26 листопада перебував на території Росії без необхідних документів, але пояснив це затримкою з боку міністерства, яке не змогло вчасно вислати йому запрошення. На доказ своїх слів Саттер виклав фотографію річного запрошення, датованого 22 листопада 2013. 

МЗС не згадав у своїй заяві про те, що в середині грудня видача нової візи була схвалена і пізніше це неодноразово підтверджували співробітники російського посольства в Києві, пише Саттер.

Тим не менше 25 грудня йому зачитали постанову про заборону на в'їзд до Росії, в якій зазначалося, що «компетентні органи» визнали його присутність на території країни «небажаною». Саме це рішення, прийняте на вимогу російських спецслужб, стало причиною заборони на в'їзд, стверджує Сеттер.

Нагадаємо, журналісту Девіду Сеттеру заборонили протягом п'яти років в'їжджати до Росії через порушення міграційного законодавства: за даними відомства, він з'явився для отримання нової візи на багаторазовий в'їзд на п'ять днів пізніше визначеного терміну.

Сеттер з 1976 по 1981 працював у Москві кореспондентом The Financial Times, а пізніше написав кілька книг про Росію та Радянський Союз. У вересні 2013 року він приїхав до Москви в якості консультанта «Радіо Свобода» та «Радіо Вільна Європа», а також для роботи над новою книгою.