Захарченко заднім число узаконив "Беркут"

Спецпідрозділу дозволено застосовувати силу, спецзасоби і зброю

Наказ "Про затвердження Положення про спеціальний підрозділ міліції громадської безпеки "Беркут", підписаний міністром Віталієм Захарченком нібито 11 січня 2014 року, зареєстровано в Мінюсті. Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на агенцію ЛІГАБізнесІнформ

Згідно з наказом, спецпідрозділ підпорядковується начальнику ГУМВС, УМВС а в випадку його відсутності - заступникові, який організує діяльність підрозділів міліції г8ромадської безпеки. При виконанні завдань поза регіоном постійної дислокації підрозділ переходить в оперативне підпорядкування відповідного начальника ГУВС, УВС. 

Під час виконання наказів, згідно з документом, беркутівцям дозволяється застосовувати фізичну силу, "спеціальні засоби і вогнепальну зброю в випадках і в порядку, що визначені статтями 12- 15 ч. 1 Закону України "Про міліцію".

Завданнями спецпідрозділу є: забезпечення громадського порядку на об'єктах і територіях, які мають особливе народногосподарське значення; забезпечення особистої безпеки громадян, захист їх прав і свобод, законних інтересів; попередження правопорушень та їх припинення.

Також "Беркут" повинен займатись охороною та забезпеченням громадського порядку, виявленням кримінальних правопорушень, брати участь в заходах щодо розшуку та затриманені підозрюваних, а також озброєних та інших злочинців, які представляють суспільну небезпеку, звільняти заручників та запобігати терористичним актам. 

Наказ набуває юридичної сили з моменту його офіційного опублікування. 

Раніше нардеп Генадій Москаль заявляв, що діяльність "Беркута" суперечила нормам Закону "Про мілцію", і його потрібно розформувати. За його словами, законно функціонує лише спецпідрозділ "Сокіл".