Бізнесмени просять НБУ пом'якшити обмеження на валютному ринку

У Міністерстві економічного розвитку і торгівлі закликали представників бізнесу і Нацбанк почати переговори про ослаблення ряду норм постанови N49

Бізнесмени розраховують, що їм вдасться домогтися зменшення терміну "заморозки " коштів, що резервуються імпортерами для купівлі валюти , і не допустити затягування банками гривневих платежів, пише газета "Комерсант-Україна"

Жорсткі обмеження на проведення операцій з валютою, встановлені Нацбанком з 7 лютого, можуть бути переглянуті. Про таку можливість заявив перший заступник глави Мінекономрозвитку Анатолій Максюта.

За його словами, в міністерстві мають намір провести консультації про можливу корекцію постанови НБУ N49.

Читайте також: НБУ сам спричинив паніку на валютному ринку

"У нас є домовленість з іншими міністерствами і Нацбанком. Ми готові зустрітися з представниками асоціацій виробників, для того щоб розглянути проблемні питання і разом визначити, що ми можемо зробити. Така робота передбачається, і до неї готові як НБУ, так і уряд" , - заявив він.

Постанова НБУ N49 стала реакцією на десятивідсоткову девальвацію гривні, стримати яку регулятор не зміг.

Згідно з цією постановою, підприємства можуть купувати валюту на міжбанку не раніше шостого операційного дня після зарахування гривневої суми на спеціальний рахунок.

Також заборонено придбання валюти для дострокового погашення кредитів, інвестування за рубіж, покриття частини страхових резервів. Банки повинні також виконувати доручення підприємств з переказу грошей, у тому числі з видачі готівки, виключно в межах залишку сум на поточних рахунках на початок операційного дня.