Standard & Рoor's прогнозує 10 грн/дол. до кінця 2014 року

Служба кредитних рейтингів Standard & Рoor's прогнозує подальшу девальвацію гривні і зниження курсу гривні щодо долара до 10 грн/дол. до кінця 2014 року. Експерти не виключають і дефолту

Про це йдеться у повідомленні агенції, передає Еспресо.TV.

«Враховуючи значний дефіцит України за рахунком поточних операцій, на тлі підвищеного попиту населення на іноземну валюту з листопада 2013 р. і відсутність перспектив врегулювання політичної кризи найближчим часом, ми прогнозуємо зниження курсу гривні з 8 грн за 1 дол. США у 2013 р. до 10 грн за 1 дол. у 2014 р.», - зазначається у повідомленні.

За даними агентства, у 2014 році курс гривні знизився приблизно на 11%, і ймовірність примусової девальвації гривні суттєво підвищилася. «Оскільки більше половини державного боргу складають валютні зобов'язання, значна девальвація національної валюти може ще більше послабити здатність уряду обслуговувати та погашати боргові зобов'язання. Потенційні масштаби девальвації також зросли, беручи до уваги заходи уряду з підтримки валютного курсу: тільки в січні 2014 р. НБУ витратив на підтримку національної валюти 1,7 млрд дол. валютних резервів», - йдеться повідомленні агентства.

Окрім того, служба кредитних рейтингів Standard & Poor's відзначає, що "Україна зіткнулася з ризиком дефолту після "істотною ескалації" політичної кризи в країні".

Рейтингове агентство знизило довгостроковий рейтинг України за зобов'язаннями в іноземній валюті на один щабель - з "CCC +" до переддефолтного рівня "CCC", який на 8 сходинок нижче інвестиційної категорії. При цьому короткостроковий рейтинг України за зобов'язаннями в іноземній валюті підтверджений на рівні "C". Прогноз зміни довгострокових рейтингів - "негативний".

"З нашої точки зору, політична ситуація на Україні значно погіршилася. Ми вважаємо, що це піддає здатність уряду з погашення та обслуговування боргових зобов'язань все зростаючим ризикам і збільшує невизначеність щодо продовження надання фінансової допомоги з боку Росії в 2014 році", - йдеться в повідомленні S&P. На даний момент агентство вважає, що за відсутності значних позитивних змін (яких воно поки не очікує) "цілком імовірний дефолт" України.