Курченко віддасть за борги Одеський НПЗ російській державній компанії "Роснефть"

Російська "Роснефть" купує у ВТБ Одеський НПЗ

Про це розповіли джерела, близькі до банку газеті "Комерсант-Україна"

За їх даними, домовленості були досягнуті минулого тижня. Досі завод належав групі ВЕТЕК Сергія Курченко, якого вважали близьким до сім'ї колишнього президента Віктора Януковича.

Пан Курченко, змушений залишити Україну в лютому після зміни влади в Києві, за словами співрозмовників, зрозумів , що не зможе погасити отриманий у ВТБ на покупку НПЗ кредит, і передав актив банку, попередньо домовившись з "Роснефтью". Операцію з ВТБ російська держкомпанія розраховує закрити найближчим часом.

ВЕТЕК повинна за танкерні поставки нафти "Лукойлу " і "Роснафти " ( останньої - більше $ 150 млн ). Вони стверджують, що Сергій Курченко зустрічався з главою "Роснефти" Ігорем Сечіним минулого тижня, домовившись про перехід Одеського НПЗ під контроль держкомпанії, - операція буде зарахована як погашення боргу.

Джерела "видання" називають операцію в першу чергу політичною. Досі російські нафтовики не горіли бажанням розвивати бізнес в Україні, а скоріше навпаки, прагнули позбутися місцевих активів . Той же Одеський НПЗ потужністю 2,8 млн т ВЕТЕК купила у "Лукойлу " в березні 2013 року. Для російської компанії бізнес став нерентабельним, коли "Укртранснафта" перестала прокачувати нафту за маршрутом Лисичанськ-Кременчук .