Режисер "Параджанова" відмовилась приймати нагороду з рук президента Вірменії

Український режисер Олена Фетисова відмовиилась приймати Державну премію Вірменії з рук президента країни Сержа Сарґсяна, який підтримав дії Росії в Криму

Фетисова, яка є автором сценарію, продюсером та режисером фільму "Параджанов", мала прибути сьогодні до Єревану для участі в церемонії вручення премії, однак не зробила цього, повідомляє Еспресо.TV з посиланням на "Радіо Свобода".

Вона заявила, що як громадянка України не могла отримати нагороду особисто з рук того президента, який підтримав російську агресію в Криму і визнав фактичну анексію півострова.

"Він підтримав правочинність незаконного і у всіх сенсах сфальсифікованого референдуму. Коли вибір робиться під грубим тиском, це не є вільним волевиявленням за самовизначення народів. У нас уже 25 тисяч біженців із Криму, це призведе до гуманітарної катастрофи і трагедії людських доль. Так робити не можна", – сказала режисер.
 
Фетисова зазначила, що це її особисте рішення, прояв її громадянської позиції, і воно не може ніяк вплинути на подальшу долю фільму "Параджанов", який має завтра вийти на широкий екран у Єревані, і тим більше не може ставити під сумнів її любов до вірменського народу.
 
"Я не змішую мистецтво і політику, ми завжди раніше рухалися паралельно. Кожен режисер, який займається творчістю, не може не жити в політиці. Ми живемо в цьому світі, і кожен повинен мати певну позицію. Впевнена, що в такій ситуації Параджанов вчинив би так само. Я лише поставила свою громадянську позицію вище від необхідності отримання якихось грошових або інших премій", – повідомила Фетисова.
 
Відомо, що вчора режисер направила Сарґсяну відкритого листа, в якому попередила, що не прийматиме участь у церемонії нагородження премією, а також попросила передати належну їй частку грошової винагороди на потреби вірменських дітей-сиріт.

Нагадаємо, раніше відомий польський актор Даніель Ольбрихський відмовився грати головну роль у спектаклі "Викрадення Європи", прем'єра якого мала відбутись у Москві наприкінці травня.