Укроборонпром готовий постачати армії снайперські гвинтівки власного виробництва

На київському ПАТ "Завод "Маяк" розроблені та підготовлені до серійного виробництва снайперські гвинтівки ручного перезаряджання та штурмові самозарядні гвинтівки кількох модифікацій під різні патрони

Про це заявив т.в.о. гендиректора ДК "Укроборонпром" Юрій Терещенко, передає Еспресо.TV.

За його словами, українські гвинтівки вдвічі дешевші кращих зарубіжних аналогів, при цьому повністю відповідають міжнародним стандартам. Концерн приступить до їх серійного виробництва після завершення державних випробувань.

Снайперська гвинтівка VPR-338 (8,6х70мм) призначена для ураження малих цілей на відстані до 1300 м і матеріальних об'єктів (радіостанцій середньої потужності, літаків і вертольотів на стоянці) на відстані 1500 м. Гвинтівка має ручне перезаряджання. Її вага без патронів - 9,8 кг при темпі стрільби 15 пострілів на хвилину. VPR-308 (7,62х51мм), крім відмінності калібром, значно легше - близько 7 кг, і має меншу прицільну дальність - до 900 м.

"Живучість наших гвинтівок досить висока. Для VPR-338 кучнісний ресурс становить до 2000 пострілів при загальній живучості виробу 10000 пострілів. Для VPR-308 кучнісний ресурс - 6000 при загальній живучості 10000 пострілів", - говорить директор ПАТ "Завод "Маяк" Олександр Перегудов.

Він повідомив, що у гвинтівках реалізовано ряд нових для України конструктивних рішень. Наприклад, передбачена установка коліматора під 45 град. разом зі снайперським прицілом. Він необхідний для протидії несподіваним рухомим цілям на малих дистанціях. У гвинтівках передбачено регулювання приклада за довжиною і за висотою, є кріплення під третю «ногу». Для точного прицілювання і зменшення похибки при стрільбі сошки винесені майже під кінець ствола.