Ветерани дивізії "Галичина" виступили проти маршу у Львові

Ветерани дивізії «Галичина» закликають не проводити так званий «Марш вишиванок» на честь вояків дивізії, щоб не створювати картинку про «український фашизм» для російських ЗМІ

Про це йдеться у зверненні ветеранів, текст якого подаємо нижче.

Звернення ветеранів національно-визвольної боротьби

В цей надзвичайний момент, коли найвища загроза нависла над Українською державою, над нашою Незалежністю, звертаємося від імені тих, хто зі зброєю в руках відстоював право українців на власну державність в роки 2 світової війни та після її закінчення.

Звертаємося, перш за все, від імені добровольців дивізії «Галичина» (згодом – 1 Української дивізії Української Національної Армії), чимало з яких після битви під Бродами поповнили лави УПА та збройного підпілля ОУН.

Сьогодні Україна знаходиться в стані збройного конфлікту з Московщиною. Путінські диверсанти вбивають і викрадають українців, а кремлівська пропаганда всіляко намагається очорнити українську владу та патріотів-активістів.

Наближається 28 квітня – день створення дивізії «Галичина». Ми знаємо, що до України вже прямують з Росії групи так званих «рускіх націоналістів», завдання яких – дати для московських телеканалів відповідні сюжети про «український фашизм». Брати участь у зрежисованих Москвою акціях, в умовах путінської агресії – це акт свідомої чи несвідомої співпраці з агресором, акт зради!

Тому закликаємо всіх, хто з повагою ставиться до національно-визвольної боротьби, до пам’яті тих, хто тоді віддав своє життя за Україну, і до нас, ще живих ветеранів цієї боротьби – утриматися від проведення цього року будь-яких масових заходів, присвячених цій події. Ваша повага до нас та наших полеглих у боротьбі побратимів буде найвищою, якщо сьогодні ми не дамо Москві шансу черговий раз показати звільнену від бандитського режиму Україну територією, на якій марширують «бендеро-фашисти» з нацистськими вітаннями та символікою.

 

Голова Львівського братства 1 УД УНА

Євген Куцик

Голова Львівського крайового братства ветеранів ОУН-УПА, ветеран 1 УД УНА

Олесь Гуменюк

Нагадаємо, вчора стало відомо, що нікому не відома громадська організація "Срібна земля" подала заявку до міської ради Львова на проведення маршу на честь дивізії «Галичина» та Небесної сотні. Це викликало обурення у ряду громадських організацій, оскільки дата проведення маршу співпадає з днем пам’яті жертв Голокосту.