Шаповал: Консультативне опитування провести не можливо

Згідно з чинним законодавством в Україні не можливо провести національно-консультативне опитування

Про це заявив колишній голова Центральної виборчої комісії  Володимир Шаповал в інтерв’ю Еспресо.TV, коментуючи заяву заступника голови ЦВК Андрія Магери про те, що, що можна провести національно-консультативного опитування замість референдуму.

«Він юрист, але я скажу, що він глибоко помиляється, або свідомо перекручує ситуацію. Справа в тому, що в Конституції у нас, ніяких дорадчих опитувань всеукраїнського масштабу не передбачено. Це по-перше. По-друге, в чинному законі про всеукраїнський референдум також немає ніякої згадки про подібне опитування.  По-третє, є рішення Конституційного суду України 2000 року, де сказано, що наслідки будь-якого референдуму всеукраїнського, є обов’язковими. Тобто ми маємо справу з так званим обов’язковим референдумом, не консультативним, а обов’язковим. І по-четверте, термін дорадче опитування громадян вживався в нашому законодавстві до прийняття чинного, хоча й невдалого закону», - розповів Шаповал.

За його словами,  до минулого року діяв закон України про всеукраїнській і місцевий референдуми 1991 року, і там була окрема стаття,  де було написано «консультативний референдум (дорадче опитування).

«У свідомості будь-якого професійного юриста чітко зафіксовано, що існують два основних різновиди референдуму: імперативний, або зобов’язувальний (наслідки якого обов’язкові і ніякого затвердження, або підтвердження іншим органом не потребують), та консультативний референдум, або дорадче опитування (надання народом політичної поради владі, яка може її сприймати, або не сприймати). На сьогодні ніякого юридичного підґрунтя для якогось опитування немає. Тому я хочу дезавуювати заяву пана Магери. Я вважаю, що це безвідповідальна заява», - зазначив Шаповал.

Нагадаємо, раніше заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера заявив, що в Україні 25 травня може відбутись консультативне опитування, а не референдум, оскільки повноваження призначати референдум має лише президент, а не виконувач його обов’язків.

Повний текст інтерв’ю читайте тут