Якщо Україна сьогодні не заплатить за російський газ, то "Газпром" може перейти на передоплату, - ЗМІ

Сьогодні, 7 травня закінчується термін оплати "Нафтогазу України" за газ "Газпрому", у разі несплати росіяни можуть перевести Україну на передоплату

У квітні платежів за газ не було, кажуть два джерела близьких до "Газпрому", тому загальний борг за газ з боку "Нафтогазу" зріс з $ 2,2 млрд на кінець квітня до $ 3,5 млрд, пишуть "Ведомости".

На кінець дня у вівторок, 6 квітня, платежів з боку України не було, повідив "Відомостям" представник "Газпрому". Представник "Нафтогаз України" від коментарів відмовився. В українському Міненерго не змогли відповісти на питання.

Міністр енергетики Росії Олександр Новак заявляв, якщо Україна не розрахується за отримане паливо, то 16 травня "Газпром" виставляє попередній рахунок за постачання газу в червні.

За його словами, до 31 травня українська сторона матиме можливість здійснити оплату рахунку і тоді "обсяг газу, який поставлятиметься в червні за передоплатою, буде рівний обсягу, сплаченому до 31 травня".

"Це не означає, що Росія або "Газпром" обмежують постачання газу. Застосовувати цей термін неправильно. "Газпром" виконує свої контрактні зобов'язання відповідно до контракту 2009 року, дію якого підтвердив Київ. При цьому з 1 червня можлива ситуація, коли "Газпром" поставить газ у тому обсязі, який буде попередньо оплачено українською стороною", - пояснив міністр.

.